Revija Reporter
Svet

General McMaster: Trump ni ogrozil nacionalne varnosti

STA

17. maj. 2017 6:00 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Šlo je za rutinsko izmenjavo informacij o terorističnih grožnjah, o Trumpovem pogovoru z ruskima diplomatoma pravi svetovalec za nacionalno varnost general McMaster.

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost, general Herbert McMaster je včeraj na novinarski konferenci v Beli hiši zatrdil, da predsednik ZDA Donald Trump ni ogrozil nacionalne varnosti, ko je z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom delil informacije o grožnji letalski varnosti s strani Islamske države (IS).

"To kar je predsednik delil na pogovoru, je bilo povsem ustrezno. Ni bilo neprimerno in ni ogrozil nacionalne varnosti. Bilo je v skladu z rutinsko izmenjavo informacij o terorističnih grožnjah," je dejal general in zagotovil, da ga niti najmanj ne skrbi prihodnje obveščevalno sodelovanje z zavezniki.

Ameriška tiskovna agencija AP je poročala, da je član odbora za obveščevalne dejavnosti v nemškem parlamentu Burkhard Lischka menil, da je Trump varnostna grožnja za celoten Zahod, če meni, da lahko po svoji volji deli obveščevalne informacije z drugimi vladami.

AP podobno navaja tudi neimenovani nemški obveščevalni vir, ki je menil, da bodo morale zaveznice ZDA prenehati deliti informacije z ZDA, če se bo potrdilo, da je Trump ogrozil obveščevalne vire. V preteklosti so bile ZDA tiste, ki jih je skrbela izmenjava občutljivih informacij z zaveznicami iz Nata, ki prihajajo iz nekdanjega sovjetskega bloka.

Washington Post je poročal, da je Trump Lavrovu in ruskemu veleposlaniku Sergeju Kisljaku, ki je v središču škandala o ruskem vpletanju v ameriške volitve, povedal, da ima informacije, da IS pripravlja napade na letala s prenosnimi računalniki. Ob tem naj bi tudi povedal, od kje je prišla informacija.

McMaster in državni sekretar Rex Tillerson sta poročanje Washington Posta zanikala, podobno kot včeraj tudi Rusija, ki je zadevo označila za popolno neumnost in lažne novice.

Dopisniki Bele hiše poročajo, da je tudi objava Washington Posta o srečanju z Rusi povzročila popolno zmedo v Beli hiši. Po sestanku med Trumpom, Kisljakom in Lavrovom so pristojni predsednika opozorili, da je šel predaleč, in poklicali obveščevalno agencijo Cio ter agencijo za nacionalno varnost (NSA) za zmanjšanje morebitne obveščevalne škode. Nobena od agencij se doslej še ni odzvala.

McMaster je vztrajal, da se lahko predsednik odloči, kaj lahko deli s tujimi državami, kar je v jutranjem tvitu trdil tudi Trump. "Absolutno pravico imam, da delim informacije o terorizmu in letalski varnosti z Rusijo. To sem storil iz humanitarnih razlogov in v želji, da Rusija pospeši svoj boj proti IS," je tvitnil Trump.

McMaster je potrdil, da so govorili o grožnji letalom z bombami v prenosnih računalnikih, kar je itak javna informacija in predmet javne razprave. General se je nato ob poplavi vprašanj hitro umaknil z novinarske konference, na kateri je medije seznanil s predsednikovo skorajšnjo potjo na tuje.

Trump je prav tako ponovno tvital, da je največja težava uhajanje zaupnih informacij v medije.

Vodja senatne manjšine demokrat Charles Schumer je zahteval, naj Bela hiša odboru za obveščevalne odnose pošlje celoten prepis pogovora med Trumpom in ruskima diplomatoma. Republikanec John McCain je menil, da je informacija zelo zaskrbljujoča, ker zavezniki z ZDA ne bodo več delili informacij.

Trumpovi izpadi sedaj počasi skrbijo tudi republikansko vodstvo kongresa. Vodja večine Mitch McConnell je sporočil, da bi bilo lahko manj drame iz Bele hiše, ker se je potrebno osredotočiti na republikansko agendo odpravljanja regulacij, davčne reforme in reforme zdravstva.