900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

G8 med ruševinami

Deli na:

Voditelji G8 bodo od danes do petka v italijanskem mestu L'Aquila, ki ga je aprila močno poškodoval rušilni potres, razpravljali o najbolj perečih globalnih vprašanjih sedanjosti, med drugim o gospodarski krizi, podnebnih spremembah in Iranu. Prebivalci, mnogi od njih so ostali brez doma, na drago organizacijo vrha gledajo skeptično.

Voditelji G8 bodo od danes do petka v italijanskem mestu L'Aquila, ki ga je aprila močno poškodoval rušilni potres, razpravljali o najbolj perečih globalnih vprašanjih sedanjosti, med drugim o gospodarski krizi, podnebnih spremembah in Iranu. Prebivalci, mnogi od njih so ostali brez doma, na drago organizacijo vrha gledajo skeptično.

Na srečanju pa ne bodo navzoči le voditelji držav in vlad skupine sedmih industrijsko najrazvitejših svetovnih držav (ZDA, Japonske, Kanade, Francije, Nemčije, Velike Britanije in Italije) ter Rusije, temveč v treh dneh sodelovalo skoraj 30 voditeljev držav, ki predstavljajo okoli 90 odstotkov svetovnega gospodarstva, in še deset vodilnih predstavnikov mednarodnih organizacij.

Močno razširjena srečanja G8 so dejansko praksa že zadnjih nekaj let, kar vzbuja vprašanja, kako legitimen je sploh še format G8, še posebej v luči dejstva, da je z letošnjim aprilskim londonskim vrhom skupine 20 najrazvitejših in najhitreje rastočih evropskih gospodarstev (G20) ta skupina močno pridobila na pomenu.

Glavne teme srečanja bodo gospodarska kriza in oživitev svetovne gospodarske rasti ter globalne trgovine s posebnim poudarkom na socialni razsežnosti krize in na ukrepih za pomoč državljanom, ki jih je kriza prizadela, podnebne spremembe in priprave na decembrsko koebenhavnsko podnebno konferenco, razvojno sodelovanje in pomoč najrevnejšim državam, prehranska varnost in dostop do pitne vode ter globalne zdravstvene razmere.

Obenem bodo voditelji razpravljali o različnih mednarodnopolitičnih temah, kot so razmere v Iranu, na Bližnjem vzhodu, v Afganistanu in Pakistanu ter korejsko jedrsko vprašanje.

Vrh bo sicer potekal v kompleksu za urjenje italijanske finančne policije na obrobju L'Aquile. Gostitelj, italijanski premier Silvio Berlusconi, se je sicer za selitev vrha z elitnega otoka La Maddalena ob obali Sardinije v mesto v Apeninih odločil potem, ko je v začetku aprila srednjeveško mesto stresel rušilni potres, ki je za seboj pustil opustošenje in blizu 300 žrtev. Uporabil je argument, da bo to spodbudilo hitrejšo obnovo mesta.

Domačini, okoli 54.000 jih je ostalo brez doma in živijo v šotorih, na organizacijo vrha medtem gledajo s skeptičnimi očmi. Mnogo jih meni, da bi bilo bolje več denarja nameniti za obnovo mesta kot pa za pripravo vrha in razne dekorativne popravke.

Regijo je v zadnjih dneh znova streslo več potresnih sunkov, zaradi česar so italijanske oblasti že pripravile tudi načrt B v primeru potresa nad 4. stopnjo Richterjeve lestvice, in sicer naj bi voditelje s helikopterji prepeljali v Rim.

V času vrha bo za varnost v Italiji skrbelo kakih 15.000 policistov in vojakov. Njihovo ravnanje pa bo pod drobnogledom, saj so še vedno živi spomini na nasilne proteste ob robu vrha G8 v Genovi leta 2001. V torek je med protesti proti G8 v Rimu že izbruhnilo nasilje.