reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Fritzl priznal krivdo

Deli na:

Josef Fritzl se je danes izrekel za krivega v vseh točkah obtožnice, vključno z umorom, za kar mu grozi dosmrtna kazen, poročajo tuje tiskovne agencije. "Izrekam se za krivega za vsa dejanja, za katera sem obtožen," je ob začetku tretjega dne sojenja v St. Pöltnu dejal Fritzl.

Josef Fritzl se je danes izrekel za krivega v vseh točkah obtožnice, vključno z umorom, za kar mu grozi dosmrtna kazen, poročajo tuje tiskovne agencije. "Izrekam se za krivega za vsa dejanja, za katera sem obtožen," je ob začetku tretjega dne sojenja v St. Pöltnu dejal Fritzl.

Ob začetku sojenja v ponedeljek se je izrekel za krivega incesta, posilstev ter nezakonitega zadrževanja v ujetništvu, medtem ko se je v točkah obtožnice, ki ga bremenita umora in zasužnjevanja, izrekel za nedolžnega.

Na vprašanje sodnika, kaj ga je napeljalo na to, da je stališče spremenil, je Fritzl, ki se tokrat ni več skrival za fasciklom, danes odgovoril: "Pričanje moje hčerke." Dodal je še: "Žal mi je." Da je Fritzla do priznanja pripravilo prav pričanje njegove hčerke, je menil tudi njegov odvetnik Rudolf Mayer, s katerim se Fritzl sicer ni dogovoril glede priznanja.

Sodišče si je v torek za zaprtimi vrati ogledalo posnetek pričanja Fritzlove hčerke Elisabeth, ki jo je oče 24 let zadrževal v kleti domače hiše ter jo zlorabljal, v tem času pa mu je rodila sedem otrok, od katerih je eden leta 1996 umrl nekaj ur po rojstvu, ker ni bil deležen nujne pomoči.

Prav zaradi njegove smrti ena od točk obtožnice Fritzla bremeni umora. Obtoženec je danes izrazil obžalovanje, da novorojenčka ni prinesel iz kleti in poiskal zdravniške pomoči. "Ne vem, zakaj nisem pomagal," je dejal Fritzl in povedal, da je verjel, da bo otrok preživel. "Moral bi sprevideti, da dojenčku slabo kaže," je še dodal.

Na sodišču je danes izvedensko mnenje o osebnosti Fritzla sicer predstavila psihiatrinja Adelheid Kastner, ki je menila, da ima Fritzl zelo resno motnjo osebnosti, zaradi katere pri njem obstaja nevarnost ponovitve kaznivega dejanja. Prav zaradi tega je psihiatrinja zanj predlagala zdravljenje, ki bi ga bil deležen med prestajanjem kazni v psihiatrični ustanovi, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Po Fritzlovem izreku za krivega in pričanju psihiatrinje je sodišče za danes prekinilo sojenje do četrtka zjutraj. Takrat naj bi obramba in tožilstvo tudi podala zaključne govore, popoldne pa gre po pisanju tujih tiskovnih agencij že pričakovati razglasitev sodbe.

Če bo Fritzl spoznan za krivega umora, mu grozi dosmrtna zaporna kazen. Če pa bo spoznan tudi za krivega zasužnjevanja, kar je danes sicer priznal, bi bila to po pisanju APA prva obsodba zaradi tega kaznivega dejanja v Avstriji sploh.

Avstrijski časnik Kurier sicer danes poroča, da se je Elisabeth Fritzl v torek pojavila na sodišču. Tiskovni predstavnik sodišča pisanja časnika danes ni želel komentirati, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Fritzlova je z otroki že nekaj časa v kliniki v kraju Amstetten, medtem ko so njeno pričanje, ki traja več kot enajst ur, posneli. V pričanju je pripovedovala o 24 letih ujetništva, ki jih je tožilka Christine Burkheiser označila za "nepredstavljive muke".

Sojenje na sodišču v St. Pöltnu so danes sicer spet deloma odprli za javnost. V sredo, ko so predvajali posnetek pričanja Fritzlove hčerke, je namreč potekalo za zaprtimi vrati.