Revija Reporter
Svet

Francozom bo stavka pokvarila praznike: železniški promet bo še naprej oviran

STA

21. dec. 2019 7:00 Osveženo: 7:01 / 21. 12. 2019

Deli na:

Protesti ob splošni stavki, usmerjeni proti pokojninskim reformam.

Reuters

V Franciji stavki v znak nasprotovanja pokojninski reformi, ki poteka že več kot dva tedna, še ni videti konca. Tako bo železniški promet oviran tudi čez prihajajoče praznike. Stavka številnim otežuje pot domov pred prazniki.

Francoski premier Edouard Philippe je po četrtkovih pogovorih s predstavniki sindikatov povedal, da so dosegli napredek. Pozval jih je, naj prekinejo stavko, da bodo lahko milijoni Francozov ob koncu leta obiskali svoje družine.

V sindikatih CGT in France Ouvrier niso pristali na prekinitev stavke. "Čas je, da vlada spozna, da je ta projekt resna napaka," je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal vodja sindikata France Ouvrier Yves Veyrier. Za nadaljevanje stavke so se odločili tudi železniški delavci iz sindikata CFDT.

Iz francoskih železnic SNCF so danes sporočili, da bo čez konec tedna po predvidenih voznih redih vozila zgolj približno polovica vlakov po Franciji. Odhode drugih vlakov bodo preložili ali pa bodo odpovedani.

23. in 24. decembra pa bo vozilo zgolj 41 odstotkov hitrih vlakov TGV, so še navedli na železnicah. Od okoli 400.000 ljudi, ki imajo rezervirane vozovnice, bo lahko potovala zgolj polovica. Drugo polovico pa so pozvali, da preložijo potovanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Številni Francozi so se tako odločili za najem avtomobila pri agencijah ali za souporabo vozil. A je zaradi velikega povpraševanja vozila težko dobiti. Taxi službe so medtem že v minulih dneh nehale sprejemati naročila za danes. Močno so se povečale tudi cene prevozov z Uberjem, nad čimer so na družbenih omrežjih tarnali številni uporabniki.

Tako v Franciji stavki v znak nasprotovanja pokojninski reformi še ni videti konca. Predsednik Emmanuel Macron je sicer nakazal, da je pripravljen izboljšati predlog reforme, ki predvideva vzpostavitev enotnega pokojninskega sistem.

Sindikatom gre v nos predvsem predlog, da bi morali Francozi za polno pokojnino delati do 64. leta, čeprav bi upokojitveno starost dosegli že z 62 leti.