stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francozi so se spomnili brutalno umorjenega učitelja Samuela Patyja

Deli na:
Francozi so se spomnili brutalno umorjenega učitelja Samuela Patyja

Umorjeni francoski učitelj Samuel Paty. - Foto: Facebook

V Franciji so včeraj s spominsko slovesnostjo obeležili leto dni od umora učitelja zgodovine Samuela Patyja, ki je pretresel državo in ponovno sprožil strah pred islamističnimi napadi. Družino umorjenega je sprejel predsednik vlade Jean Castex, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Ko se poklonimo Samuelu Patyju, se poklonimo Republiki," je Castex dejal na spominski slovesnosti, kjer so Patyju pred vhodom v stavbo ministrstva za izobraževanje v Parizu odkrili tudi spominsko ploščo.

"Nič ne more biti hujšega od pozabe. Samuel Paty je bil žrtev islamističnega terorizma in človeške strahopetnosti," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodal Castex.

Samuel Paty je bil umorjen in obglavljen 16. oktobra 2020, ko je zapuščal šolo v pariškem predmestju Conflans-Sainte-Honorine, kjer je poučeval zgodovino in geografijo. Zločin je bil obravnavan kot dejanje islamističnega terorizma. Francoske varnostne sile so kasneje ustrelile 18-letnega napadalca rusko-čečenskih korenin.

Že pred umorom je bil Paty na internetu tarča napadov, ker je med poukom pri predmetu o svobodi izražanja pokazal karikature preroka Mohameda. Preiskava primera sicer še poteka.

V petek so se na Samuela Patyja v francoskih šolah spomnili z minuto molka, učitelji po vsej državi pa so umrlemu kolegu posvetili uro pouka. Spominski dogodki potekajo tudi v pariškem predmestju, kjer je bil Paty umorjen, in na njegovem nekdanjem domu.

Na teh lokacijah naj bi uredili tudi kip in spominsko stensko poslikavo, nasproti univerze Sorbona pa bodo zvečer ob manjši slovesnosti odprli trg, ki bo poimenovan po umorjenem učitelju.