Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francozi se razburjajo zaradi cepljenja 66-letnega Sarkozyja

Deli na:
Francozi se razburjajo zaradi cepljenja 66-letnega Sarkozyja

Nicolas Sarkozy - Foto: Reuters

V Franciji je v četrtek za polemiko poskrbela novica, da je bil nekdanji predsednik Nicolas Sarkozy že januarja cepljen proti covidu-19 - star je namreč 66 let, v Franciji pa trenutno cepijo starejše od 75. A vir blizu njega je danes zavrnil ugibanja, da je preskočil vrsto. Cepljen je bil na podlagi zdravniških navodil, je zatrdil.

Da je bil Sarkozy že januarja cepljen v vojaški bolnišnici, je v četrtek poročal tednik L'Express. To je zlasti med uporabniki Twitterja povzročilo nekaj vznejevoljenih komentarjev in ugibanj, zakaj je cepivo prejel tako zgodaj.

V državi trenutno cepijo starejše od 75 let, vključeni pa so tudi zdravstveni delavci in tisti, ki zaradi bolezenskih stanj veljajo za posebej ogrožene.

Kot je danes zatrdil vir, ki je želel ostati neimenovan, je Sarkozy prejel cepivo na podlagi zdravniških navodil. Kaj jim je botrovalo, ni razkril, je pa poudaril, da ima nekdanji predsednik "kot katerikoli državljan pravico do zasebnosti in zdravniške tajnosti", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kampanjo cepljenja v Franciji je zaznamoval izjemno počasen začetek, čeprav so pristojne oblasti odtlej postopek pospešile in glede na vladne podatke je bilo doslej cepljenih prek 2,4 milijona ljudi, od tega jih je več kot milijon prejelo že oba odmerka.



Vlada upa, da bo lahko stare med 65 in 74 let začela cepiti med koncem marca in sredino aprila.

Glede na poročanje L'Expressa je Sarkozyja močno frustrirala počasnost kampanje in si je želel vzpostavitve velikih centrov za cepljenje.

Sarkozy, ki je bil predsednik države med letoma 2007 in 2012, je vpet v bitke s sodnimi mlini, vse odkar je zapustil položaj. 1. marca bo sodišče podalo razsodbo v korupcijskem primeru, v katerega je vpleten tudi Sarkozy, če bo spoznan za krivega, pa mu grozijo štiri leta zapora. Pojavlja se v še več drugih primerih.

Kljub temu ostaja na desnici priljubljen politik. Njegova druga knjiga spominov, naslovljena Le Temps de Tempetes (Čas neviht) pa je lansko poletje več tednov kraljevala na lestvicah najbolje prodajanih knjig.