Revija Reporter
Svet

Francozi čakajo na Macronovo pojasnilo o aferi Benalla

STA

25. jul. 2018 6:00

Deli na:

Francoski premier Edouard Philippe je včeraj pred poslanci relativiziral pomen afere Benalla, češ da ne gre za škandal državnih razsežnosti, ampak "odklon posameznika". Medtem večina Francozov od predsednika Emmanuela Macrona pričakuje, da se javno izjasni glede te najpomembnejše politične krize njegovega enoletnega mandata.

"Nič ni bilo zakrito, nič ni bilo izpuščeno," je v napetem ozračju poslancem zagotavljal Philippe, ki je s tem končal molk vlade o škandalu, ki ga je sprožila objava posnetka, na katerem je videti nedavno odpuščenega pomočnika vodje Macronovega kabineta, 26-letnega Alexandra Benallaja, kako je nasilen do dveh mladih udeležencev prvomajskih protestov v Parizu.

Gre za "odklon posameznika" in ne "državno zadevo", je poudaril premier ob ovacijah Macronu naklonjenih poslancev in roganju opozicije. Priznal je, da se postavlja vprašanje o ustreznosti sankcije proti Benallaju v začetku maja, a kljub temu ocenil, da hitrost odziva ni sporna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Benalla je bil nekaj dni po incidentu suspendiran za 15 dni, odpuščen in obtožen pa šele minuli teden po objavi posnetkov v francoskem dnevniku Le Monde. Odprte so tri preiskave - sodna, parlamentarna in upravna.

Notranji minister Gerard Collomb je medtem včeraj v senatu ponovil, da notranje ministrstvo ni pristojno za to, da bi o zadevi obvestilo tožilstvo, kot to zakon določa za javne uslužbence, ki so seznanjena z morebitnimi kriminalnimi dejanji. Že v ponedeljek je preiskovalni komisiji spodnjega doma parlamenta dejal, da bi to morale storiti službe predsedniške palače.

Preiskovalna komisija je medtem včeraj zaslišala prvega člana predsedniške palače, vodjo Macronovega kabineta Patricka Strzodo. Ta je trdil, da po njegovi oceni ni bilo dovolj podlage, da bi Benallaja prijavil tožilstvu.

Med drugim je upošteval, da se protestnika, do katerih je bil nasilen Benalla, nista pritožila, kot tudi to, da policijski inšpektorat, ki si je ogledal posnetek, v analizi ni navedel, da bi moral primer prijaviti. Na svoji ravni položaja je tako presodil, da nima dovolj podlage, da bi primer prijavil.

Dejal je tudi, da so Macrona o zadevi in predlagani sankciji obvestili višji predstavniki. "Takoj ko je bil predsednik obveščen, sem sprožil ukrep," je dejal ter dodal, da "ni prejel nasprotnih navodil", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Benallajevi odvetniki so medtem stranko opisali kot "vročekrvneža", ki se je kot državljan odločil, da bo pomagal policistu, ki ga je uradno spremljal kot opazovalec. Pri tem pa je nosil policijsko čelado in pretepal protestnika, je videti na posnetku. "Hotel je pomagati," je dejal odvetnik Laurent-Franck Lienard za televizijski kanal BFMTV.

Včeraj objavljena anketa, ki jo je objavil BFMTV, je medtem pokazala, da kar 75 odstotkov Francozov meni, da bi se Macron moral izjasniti o škandalu. Zaradi škandala pa je izrazilo šokiranost 80 odstotkov vprašanih.

Na srečanju s poslanci svoje stranke Naprej republika je sicer Macron včeraj zatrdil, da je on tisti, ki je odgovoren. "Če želijo vedeti, kdo je odgovoren, on stoji pred vami ... Odgovarjam francoskemu narodu," je dejal Macron, navaja AFP izjave poslancev, ki so bili navzoči. "Jaz sem tisti, ki sem zaupal Alexandru Benallaju. Jaz sem potrdil sankcije," je dejal. Dodal je, da ni pozabil, da je bil Benalla zelo angažiran med volilno kampanjo, ob tem pa občuti njegova dejanja 1. maja kot razočaranje in izdajo.

Vodja opozicijskih Republikancev v spodnjem domu parlamenta Christian Jacob je napovedal, da bodo verjetno prihodnji teden vložili zahtevo za glasovanje o nezaupnici vladi, da bi se lahko "izjasnila o zadevi". Izglasovanje nezaupnice je sicer zelo malo verjetno zaradi večine, ki jo ima Macronova stranka in njena zavezniška stranka MoDem, navaja AFP.

Desna roka Macrona, generalni sekretar Elizejske palače Alexis Kohler, bo v senatu na vprašanj odgovarjal v četrtek.