dež sneg vreme Svet24.si

Pihal bo močan veter, držali boste dežnike, ...

zdravnica, lutka Svet24.si

Za študente in mlade zdravnike plače nizko na ...

38-SDS Necenzurirano

Vodič po korupcijskih in drugih aferah SDS

vila zlatorog stavba-LZS-lovska zveza Reporter.si

To je milijone evrov vredna vila, v katero lahko ...

anton žlogar, nš mura Ekipa24.si

Mura za novega trenerja potrdila Žlogarja, ...

Ana Maria Mitič Njena.si

Ana Maria Mitič znova v voditeljske čevlje

Antonio Marin Ekipa24.si

Velik šok za Olimpijo: najbolj vroči nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francoske in grške volitve povzročile padec na evropskih borzah

Deli na:

Evropske borze so nov trgovalni teden začele s padcem. Na vlagatelje negativno vplivajo rezultati nedeljskih volitev v Franciji in Grčiji. Tečaji delnic v Frankfurtu, Parizu in Londonu so se v uvodnem delu trgovanja v povprečju znižali za več kot odstotek vrednosti.

Okoli 10. ure je bil indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 pri okoli 2216 točkah, kar je 1,42 odstotka manj kot v petek.

Indeks FTSE 100 se je v Londonu znižal za 1,93 odstotka na okoli 5655 točk, indeks DAX v Frankfurtu za 1,57 odstotka na okoli 6459 točk in indeks CAC 40 na borzi v Parizu za 1,46 odstotka na okoli 3115 točk.

Vlagatelji so po mnenju analitikov zaskrbljeni zaradi nedeljskih volitev v Franciji in Grčiji, kjer so volivci podprli kandidate, ki so naklonjeni ublažitvi varčevalnih ukrepov. Tako se je znova okrepila zaskrbljenost vlagateljev glede reševanja evropske dolžniške krize.

Volitve so zaznamovale tudi vrednost skupne evropske valute. Evro je v primerjavi z dolarjem izgubil približno pol odstotka, z njim pa se trenutno trguje pri tečaju 1,3017 dolarja.

Z negativnim predznakom pa se je končalo tudi današnje trgovanje na azijskih borzah. Tokijska borza je dan sklenila z 2,78-odstotnim padcem, hongkonška z 2,61-odstotnim padcem in sydneyjska z 2,15-odstotnim padcem.