nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francija živi v strahu pred morilcem na skuterju

Deli na:

Morilec na skuterju, ki je v treh napadih na jugu Francije ubil sedem ljudi, ve, da ga lovijo in bo verjetno znova deloval, je sporočil francoski tožilec, ki vodi preiskavo, Francois Molins. Dodal je, da je vseh sedem žrtev ubil s strelom v glavo iz neposredne bližine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Molins, ki kot glavni pariški tožilec vodi protiteroristično preiskavo, je na novinarski konferenci še povedal, da morilca v Toulousu išče 200 preiskovalcev in policistov posebnih enot.

Molins je dodal, da policija meni, da je vse napade storil isti napadalec. Gre za "zelo odločnega posameznika, ki vedno enako in premišljeno deluje," je dejal.

Dodal je, da so opazili tudi, da je napade od 11. marca izvajal na štiri dni. Moški na skuterju je 11. marca v Toulousu ubil enega vojaka, 15. marca nato dva vojaka Montaubanu, v ponedeljek 19. marca pa je v napadu na judovski šoli v Toulousu ubil tri otroke, stare tri, šest in devet let, ter učitelja. Trije ubiti vojaki so bili po rodu iz severne Afrike.



Dodal je, da so njegove tarče jasne: vojska, rod žrtev ali njihova verska pripadnost. Poudaril je, da je zločin, ki je rasističen in antisemitski, lahko tudi terorističen. Po francoski zakonodaji namreč terorizem ni politična, temveč pravna definicija. Ti napadi se v teroristična dejanja uvrščajo, "ker njihove okoliščine pomenijo resno motnjo za javni red z zastraševanjem ali nasiljem".

Tožilec je še dodal, da so preiskovalci izvedli več sto zaslišanj, da pa niso še nikogar priprli.

Glede izjave francoskega notranjega ministra Clauda Gueanta, da je po navedbi ene od prič imel napadalec na prsih privezano športno kamero in da bi posnetke napadov morda lahko uporabil za objavo na spletu, je Molins dejal, da tega, da je imel kamero, ne morejo potrditi. Pojasnil je, da posnetki nadzornih kamer kažejo, da je imel napadalec okoli prsi privezan trak, da bi šlo za kamero, pa je "samo hipoteza in nič več", še poroča AFP.