cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francija izgnala več sto Romov

Deli na:
Francija izgnala več sto Romov

Foto: Reuters

Francoske oblasti so izgnale več sto Romov iz njihovih naselij na severu države. Ukrep je vzbudil bojazen, da se v Francijo vrača sporna politika do priseljencev, ki jo je zagovarjal nekdanji konservativni predsednik Nicolas Sarkozy.

Francija je bila deležna ostrih kritik, ko je leta 2010 na stotine romskih priseljencev iz nezakonitih naselij poslala nazaj v Romunijo in Bolgarijo.

Da se strožja politika do Romov vrača, je minuli mesec nakazal notranji minister v vladi socialističnega predsednika Francoisa Hollandea, Manuel Valls, ki izrazil zaskrbljenost nad hitro rastjo romskih naselij v nekaterih francoskih mestih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti so danes izpraznile dve romski naselji na občinski zemlji v mestu Lille. Iz enega je moralo oditi okoli 200 ljudi, iz drugega pa "15 prikolic", je sporočil predstavnik lokalnih oblasti. Romi se pri tem niso upirali, na pot pa so jih pospremili policisti na motorjih.

"Nepredstavljivo je, da ljudi vržejo ven, ne da bi jim povedali, kam naj gredo. Po tistem, kar je povedal predsednik Hollande, smo pričakovali več," je dejala Roseline Tiset iz Društva za človekove pravice.



Dodala je, da je Hollande med predsedniško kampanjo v pismu romskim organizacijam zagotovil, da bodo pod njegovo vlado "v primeru odstranitve nehigienskih taborov ponujene alternativne možnosti".

Duhovnik Arthur, ki zagovarja pravice Romov in je danes popoldne želel krstiti šest romskih otrok, je zelo razočaran. "Sestali se bomo in videli, kaj lahko naredimo, toda zaenkrat nimamo nič. Prejšnji predsednik je bil vsaj toliko pošten, da je povedal, kaj se bo zgodilo," je dejal.

Tudi v Lyonu se pripravljajo na izgon 240 Romov, ki jih bodo z letalom odpeljali v Romunijo. To je po navedbah AFP največji izgon Romov od maja, ko je oblast prevzel Hollande. Francija v zameno za prostovoljno vrnitev Romom ponuja 300 evrov za odraslo osebo in 150 evrov za otroka.

Po nekaterih ocenah v začasnih naseljih na obrobjih večjih francoskih mest živi okoli 15.000 Romov.