sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

evropska unija, evropske volitve Svet24.si

Dolgoletni evropski komisar opozarja na nujne ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

FOTO in VIDEO: Poraz džihadistov so proslavili s sežiganjem burk, britjem brad, s poljubi in cigaretami

Deli na:
FOTO in VIDEO: Poraz džihadistov so proslavili s sežiganjem burk, britjem brad, s poljubi in cigaretami

Foto: YPG Twitter

Sirski uporniki, ki jih podpirajo ZDA, so v celoti osvobodili Manbidž in 2000 civilistov, ki so jih skrajneži Islamske države (IS) zajeli in uporabili kot živi ščit pri begu iz mesta. V Manbidžu tako ni več borcev IS, je sporočil predstavnik sirskih demokratičnih sil. IS sedaj ne bo več mogel prosto prehajati v Evropo in iz nje. Prebivalci mesta so osvobodite proslavili s sežiganjem burk, britjem brad in prižiganjem cigaret, po dolgem času so bili spet dovoljeni objemi in poljubi v javnosti.

Kot navaja BBC, je Manbidž, ki se nahaja nedaleč od meje s Turčijo, predstavljal ključno oskrbovalno in vstopno točko skrajnežev IS v Evropo.

Kurdske sile, podprte z zračnimi napadi ZDA, so popolno osvoboditev Manbidža razglasile v petek. Nato so znotraj mesta odkrili še nekaj barikad s skrajneži.

Moški so se brili in kadili cigarete, ženske pa so s sežiganjem nikabov praznovale poraz skrajnežev:

Sirski uporniki so že minuli teden sporočili, da so zavzeli Manbidž, a se je nato izkazalo, da je v mestu ostalo še nekaj deset skrajnežev. Ti so poleg omenjenih 2000 civilistov zadrževali še okoli 2500 drugih, ki pa so jih koalicijski borci že pred tem rešili.

Boj za mesto na severu Sirije je trajal 73 dni. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa bo njegova osvoboditev tudi močno zmanjšala možnosti oskrbovanja mesta Raka, prestolnice islamskega kalifata IS. Manbidž je namreč služil kot ključna tranzitna točka na oskrbovalni poti od turške meje do Rake.

Uporniki so mesto prvič obkrožili v začetku junija, še isti mesec pa vdrli vanj. Vendar pa je bil napredek počasen, saj so se džihadisti med drugim branili s samomorilskimi napadalci in avtomobili bombami. Po podatkih ZN je moralo Manbidž zaradi spopadov zapustiti več kot 78.000 ljudi.