sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

Predsednik vlade Dr Odkrito.si

Kaj se je v resnici dogajalo na Kruziću?

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

2000 civilistov kot živi ščit skrajnežev Islamske države

Deli na:
2000 civilistov kot živi ščit skrajnežev Islamske države

Foto: Facebook

Skrajneži Islamske države (IS) so zajeli okoli 2000 civilistov in jih uporabili kot živi ščit pri begu iz sirskega mesta Manbidž, ki je do nedavnega veljalo za njihovo utrdbo, so včeraj sporočili koalicija arabskih in kurdskih borcev, ki ima podporo ZDA, in Sirski observatorij za človekove pravice.

Kot je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočil predstavnik vojaškega sveta Manbidža, ki velja za ključni del sirskih demokratičnih sil, ki jih tvori koalicija arabskih in kurdskih borcev, na džihadiste tako niso mogli streljati.

Po navedbah observatorija so skrajneži civiliste namestili v več sto avtomobilov, s katerimi so se nato napotili proti Džarabulusu.

Sirski uporniki so minuli teden sporočili, da so zavzeli Manbidž, a se je nato izkazalo, da je v mestu ostalo še nekaj deset skrajnežev. Ti so poleg omenjenih 2000 civilistov zadrževali še okoli 2500 drugih, ki pa so jih koalicijski borci rešili.

Sile, podprte s strani ZDA, zdaj prečesavajo četrt Al Sirb, kjer bi se še vedno lahko nahajalo nekaj džihadistov.

Kurdske sile, podprte z zračnimi napadi ZDA, so medtem včeraj razglasile popolno osvoboditev Manbidža. Kot so navedli v sporočilu, objavljenem prek tiskovne agencije Firat, potekajo le še operacije za razminiranje območja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Boj za mesto na severu Sirije je trajal 73 dni. Po poročanju dpa bo njegova osvoboditev močno zmanjšala možnosti oskrbovanja mesta Raka, prestolnice islamskega kalifata IS. Manbidž je namreč služil kot ključna tranzitna točka na oskrbovalni poti od turške meje do Rake.

Uporniki so mesto prvič obkrožili v začetku junija, še isti mesec pa vdrli vanj. Vendar pa je bil napredek počasen, saj so se džihadisti med drugim branili s samomorilskimi napadalci in avtomobili bombami. Po podatkih ZN je moralo Manbidž zaradi spopadov zapustiti več kot 78.000 ljudi.