alja Odkrito.si

Ali Alja obžaluje nastop v šovu Pop TV-ja?

pes, mačka Svet24.si

Ker bodo kupili novega psa, se bodo znebili ...

Eva Longoria, Jose Baston Svet24.si

Zvezdnica pri 43 postala mama

poslanci smc Svet24.si

54 poslancev bo vzelo slovo: kaj bodo delali ...

Selena Gomez, italija Najstnica.si

Selena Gomez ujeta v naši sosednji državi

35737651_992094877635247_5110765294146551808_n Petisvet

Očesna joga za izostritev vida

tina maze Njena.si

Konec skrivanja Tine Maze

Svet

Florida se je izognila najhujšemu, a škoda bo velika

Deli na:
Florida se je izognila najhujšemu, a škoda bo velika

Foto: Reuters - Miami je poplavljen.

Irma je danes oslabela v orkan prve stopnje, medtem ko se premika po severozahodni obale Floride in se njeno oko bliža mestu Tampa.

Vetrovi sedaj dosegajo hitrost do 137 kilometrov na uro. Kljub oslabitvi pa v veljavi ostajajo opozorila za večje dele polotoka Floride, kjer so ukazali evakuacijo za več kot šest milijonov ljudi.

Guverner Floride Rick Scott je opozoril, da lahko ljudje padejo že ob 15 centimetrih premikajoče se vode. "Ostanite notri. Ostanite varni," je še tvitnil.

Po napovedih sodeč se bo popoldne, ko bo dosegel južne dele Georgie, orkan še dodatno umiril in spremenil v tropsko nevihto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oko orkana se sicer približuje območju mesta Tampa, kjer živi okoli tri milijone ljudi, polovica od teh manj kot tri metre nad morsko gladino.

Župan mesta Bob Buckhorn je sporočil, da so storili vse, da bi preselili ljudi z obalnih območij, a so nekateri tam verjetno še ostali. Izrazil pa je presenečenje nad spremembo smeri orkana in pri tem uporabil besede boksarja Mika Tysona. "Vsi imajo načrt, dokler jih ne udarijo v obraz. No, mi se pripravljamo, da nas udarijo v obraz," je dejal.

Ameriški predsednik Donald Trump, ki je že pred dnevi potrdil prošnjo Floride za zagotovitev izredne zvezne pomoči za odpravo posledic orkana, je v nedeljo tudi podpisal odlok za razglasitev naravne katastrofe. Posamezniki in lastniki podjetij bodo tako lahko zaprosili za zvezno pomoč po uničujočem orkanu.

Trump je še sporočil, da bo, takoj ko bo to možno, odpotoval na Florido, kjer si bo ogledal škodo, ki jo je za seboj pustil orkan. Ni pa želel podati okvirne ocene gmotne škode. "Sedaj nas skrbijo življenja, ne stroški," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Irma je med svojim pohodom čez Karibe uničila več otokov, zaradi posledic orkana pa je umrlo 27 ljudi. Najhuje je bilo na otokih Saint Barthelemy in Saint-Martin, s Floride pa za zdaj poročajo o treh z orkanom povezanih smrtnih žrtvah. Smrti so povzročile prometne nesreče, ki so bile posledica močnega vetra in dežja.

V Miamiju so vetrovi podrli dva gradbena žerjava, v Fort Lauderdalu enega. Miami in druga mesta se soočajo s poplavljenimi ulicami, po Floridi pa je do nedelje zvečer ostalo brez elektrike več kot tri milijone odjemalcev in trajalo bo več tednov, da jo dobijo nazaj. Pri otočju Keys so valovi segali tri metre visoko, severneje okrog mesta Naples pa dva metra.