požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Del ekipe iz zakulisja kar preveč ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Finska še zaostrila nadzor na meji s Švedsko

Deli na:
Finska še zaostrila nadzor na meji s Švedsko

Švedska - brez panike v času pandemije. - Foto: Profimedia

Finska, ki želi v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa zmanjšati število prehodov meje, je danes napovedala strožji nadzor na mejah s sosednjimi državami, tudi Švedsko, kjer imajo milejše ukrepe proti novemu koronavirusu, stopnja okužb pa je višja.

Mejo med Finsko in Švedsko na Laponskem običajno dnevno prečka več tisoč delavcev in družin. Odkar je finska vlada 14. marca prepovedala ves nenujni promet, je promet na tej meji upadel za 95 odstotkov, je danes povedala finska notranja ministrica Maria Ohisalo na novinarski konferenci.

Sporočila je, da bodo sedanje ukrepe podaljšali do 13. maja in še zaostrili ukrepe za tiste, ki vstopajo v državo. Delavci bodo morali tako s seboj imeti potrdilo delodajalca, da je prehod meje nujen. Po vrnitvi na Finsko pa bodo morali ostati v karanteni 14 dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za zaostritev ukrepov se je vlada odločila, ko je finski strokovnjak za nalezljive bolezni Markku Broas zaradi prevelikega tveganja pozval h končanju prečkanja meje zaradi dela na Laponskem, kjer dnevno še vedno beležijo 2000 prehodov meje.

Na Švedskem, kjer imajo manj omejitev kot drugod po Evropi, so do ponedeljka potrdili 477 smrti zaradi covida-19, na Finskem pa samo 27. Na Finskem so uvedli izredne razmere in med drugim zaprli tudi šole, restavracije in lokale.

Notranja ministrica je danes še sporočila, da od petka ne bodo več prodajali kart za trajekte do Nemčije, Estonije in Švedske, saj so vse omejitve gibanja podaljšali do 13. maja. Ukrepi so sicer po njenih besedah bili uspešni pri upočasnitvi širjenja virusa, tako da bo vlada v prihodnjih dneh začela razmislek o tem, kdaj in kako bi jih bilo mogoče odpraviti.