Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Finska, Nizozemska in Norveška z največjo svobodo medijev

Deli na:
Finska, Nizozemska in Norveška z največjo svobodo medijev

Foto: Reuters

Finska, Nizozemska in Norveška so države z največjo svobodo medijev na svetu, v danes objavljenem poročilu ugotavlja francoska nevladna organizacija Novinarji brez meja (RSF). Na drugem koncu lestvice so Eritreja, Severna Koreja in Turkmenistan. Slovenija je med 179 državami zasedla 35. mesto in je napredovala za eno mesto.  

Sirija, Somalija, Iran, Kitajska, Vietnam, Kuba, Sudan in Jemen zaključujejo lestvico držav, v katerih najmanj spoštujejo svobodo medijev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Največji padec je zabeležil Mali, ki je lani doživel državni udar. Letos se je uvrstil na 99. mesto, medtem ko je bil v prejšnjem poročilu kar 74 mest višje na lestvici.

Turčija na 154. mestu, kar je šest mest slabše kot lani, je v poročilu označena za "največji zapor za novinarje na svetu, zlasti za tiste, ki kritizirajo oblasti zaradi kurdskega vprašanja".

Med državami, kjer se so razmere znatno izboljšale, RSF izpostavlja Malavi (75.), ki je napredoval za 71 mest, ter Slonokoščeno obalo (96.), ki se je po rešitvi politične krize povzpela za 63 mest.


Napredek po političnih reformah beležijo v Mjanmaru, ki se je uvrstil na 151. mesto in svoj položaj izboljšal za 18 mest. Indija je po drugi strani nazadovala za devet mest na 140. mesto, kar je njen najslabši rezultat po letu 2002.

Kitajska na 174. mestu ne kaže nobenega znaka izboljšanja z velikim številom novinarjev in uporabnikov interneta v zaporih ter cenzuro svetovnega spleta, ki predstavlja veliko oviro za dostop do informacij, ugotavlja RSF.

Rusija (148.) je po vrnitvi Vladimirja Putina v Kremelj izgubila šest mest. Med državami EU se jih 16 uvršča med prvih 30, čeprav se "evropski model razjeda", ugotavlja poročilo. Izstopata Madžarska (56.) in Grčija (84.), ki sta izgubili 16 oz. 14 mest.

RSF ocenjuje države na podlagi šestih kriterijev: pluralizem, neodvisnost medijev, okolje ter samocenzura, pravni okvir, transparentnost in infrastruktura.