benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Finalisti za nagrado Saharova: turški novinar, jazidski aktivistki, tatarski voditelj

Deli na:
Finalisti za nagrado Saharova: turški novinar, jazidski aktivistki, tatarski voditelj

Foto: Getty Images

Finalisti za nagrado Saharova za svobodo misli za leto 2016 so nekdanji turški urednik in novinar Can Dündar, vodja krimskih Tatarov Mustafa Džemilev ter borki za pravice Jazidov Nadia Murad in Lamija Adži Bašar, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Dobitnika nagrade bodo 27. oktobra izbrali predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz in vodje političnih skupin, slovesna podelitev pa bo na plenarnem zasedanju v Strasbourgu 14. decembra.

Nekdanji urednik in novinar turškega časnika Cumhuriyet Can Dündar je bil aretiran novembra 2015. Objavil je posnetke, ki so dokazovali, da turške tajne službe upornikom v Siriji dobavljajo orožje. Obsojen je bil na pet let in deset mesecev zapora zaradi razkritja državnih skrivnosti. Preživel je poskus umora in živi v izgnanstvu v Nemčiji.

Mustafa Džemilev je nekdanji sovjetski oporečnik in ukrajinski poslanec, ki se za pravice tatarske manjšine zavzema že več kot pol stoletja. Ko je bil star šest mesecev, so ga sovjetske oblasti skupaj z drugimi krimskimi Tatari deportirale v srednjo Azijo. Vrnil se je lahko šele 45 let kasneje. Danes zaradi ruske zasedbe Krima ne more v svojo domovino.

Borki za pravice Jazidov, manjšine pod udarom džihadistične skupine Islamska država, Nadia Murad in Lamija Adži Bašar prihajata iz Koča, vasi v sindžarskem pogorju v Iraku. Tam je IS izvedla enega izmed svojih najhujših pokolov in številne ženske odpeljala kot spolne sužnje.

Evropski parlament vsako leto podeli nagrado, poimenovano po sovjetskem oporečniku Andreju Saharovu, posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora.