nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Fillon se je opravičil zaradi napake pri zaposlitvi svoje soproge

Deli na:
Fillon se je opravičil zaradi napake pri zaposlitvi svoje soproge

Foto: Getty Images

Kandidat desnice na francoskih predsedniških volitvah Francois Fillon se je danes opravičil zaradi napake, ki jo je storil, ko je kot parlamentarno pomočnico zaposlil svojo soprogo Penelope.

Hkrati je zanikal, da bi Penelope prejemala plačilo za navidezno službo, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Francozom se opravičujem. Bila je napaka, ki jo globoko obžalujem," je na današnji novinarski konferenci po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Fillon. "Kar je bilo prej sprejemljivo, danes ni več," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še dejal Fillon, ki se že dva tedna sooča s kritikami na svoj račun zaradi zaposlitve svoje soproge.

Pravosodni organi že preiskujejo domnevno navidezno zaposlitev, kar pa kandidat desnice na francoskih volitvah vztrajno zanika.

Hkrati je Fillon danes po navedbah AFP obtožil medije, da mu nameravajo uničiti politično kariero. Ponovil je tudi, da je bila plača njegove soproge upravičena. Napovedal je tudi, da bo nadaljeval predvolilno tekmo.

Glede očitkov, da Penelope naj ne bi opravila nalog, za katere je prejela več sto tisoč evrov plače, je Fillon odgovoril: "Nihče nima pravice, da sodi, kaj mora delati parlamentarni pomočnik, razen poslanca samega." Pojasnil je, da mu je soproga pomagala pri volilnih opravilih, povprečna neto mesečna plača v višini 3700 evrov pa se mu zdi poštena za žensko s pravno izobrazbo.

Fillon je dolgo veljal za favorita francoskih predsedniških volitev, a je po izbruhu afere v zvezi z zaposlitvijo svoje soproge, to vlogo že izgubil. Glede na zadnje javnomnenjske raziskave naj bi v aprilskem prvem krogu osvojil le 19 ali 20 odstotkov glasov, kar ne bi zadostovalo za uvrstitev v majski drugi krog volitev.