Revija Reporter
Svet

Filipinski predsednik se hvali, da je osebno ubijal kriminalce

STA

14. dec. 2016 11:46 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je dejal, da je kot župan mesta Davao na jugu države osebno ubil več domnevnih kriminalcev, s čimer naj bi postavil zgled policistom.

Po Davau je tudi patruljiral na motorju, njegove besede povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Duterte je v ponedeljek nagovoril poslovneže in razpravljal o svoji vojni proti drogam in kriminalu, v kateri je življenje izgubilo že več tisoč ljudi. Ko se je dotaknil policijskega ubijanja osumljencev, je poudaril, da je bila njegova taktika podobna, ko je bil župan mesta Davao.

"V Davau sem to včasih počel osebno. Samo da bi pokazal fantom (policistom), da če lahko to storim jaz, zakaj ne bi mogli tudi oni," je dejal v govoru v predsedniški palači.

"Z motorjem sem se tudi vozil po Davau ... in patruljiral po ulicah ter iskal težave. Resnično sem iskal konfrontacije, da bi lahko ubijal," je dejal.

Ob tem je zavrnil kritike človekoljubnih organizacij in ameriškega predsednika Baracka Obame na račun svojih brutalnih taktik. Zagotovil je, da ne bo odnehal.

Te provokativne izjave sicer niso prve iz ust Duterteja. Oktobra se je primerjal z nemškim nacističnim voditeljem Adolfom Hitlerjem in dejal, da bi "z veseljem pobil" tri milijone odvisnikov od drog. Kasneje se je sicer za primerjavo s Hitlerjem opravičil.

Od njegove izvolitve je policija v boju proti drogam uradno ubila 2102 ljudi. Skoraj 4000 posameznikov pa je bilo ob tem ubitih v nepojasnjenih okoliščinah. Duterte vztraja, da policija ubija le v samoobrambi, preostale žrtve pa pobijajo gangsterji. Je pa hkrati dejal, da ne bo dovolil pošiljanja policistov v ječo, tudi če bodo spoznani za krive umora v vojni proti kriminalu.

Po podatkih policije so medtem v vojni proti drogam doslej aretirali 40.932 uživalcev drog in preprodajalcev.