očala Svet24.si

»Celo življenje sem poslušala, da bom zaradi ...

zdravnik Svet24.si

Ljubljanski zdravnik naj bi "prodajal" cepilna ...

jevgenij-starkov Svet24.si

FOTO: Medved ga je pojedel vpričo prijateljev

violeta bulc-pl005 Reporter.si

Vrnitev nekdanje evropske komisarke: Violeta Bulc ...

20210603-01063348 Necenzurirano

Pred vrati četrti val, Poklukar pa ne da denarja ...

moaj-slovenija Njena.si

Partner Alenke Košir je o njej povedal same lepe ...

Lara Koren Nastran in Jaka Nastran Njena.si

Nekdanja slovenska miss tretjič rodila

Svet

Filipinski predsednik: Cepite se, sicer vas bom poslal v zapor!

Deli na:
Filipinski predsednik: Cepite se, sicer vas bom poslal v zapor!

Rodrigo Duterte je znan predvsem po svojih kontroverznih izjavah in hvalisanjem z umori. - Foto: Profimedia

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je znova poskrbel za razburjenje v domači in svetovni javnosti. Tokrat je v ponedeljek zvečer tistim Filipincem, ki se ne želijo cepiti, zagrozil z zaporom. Filipinsko ministrstvo za pravosodje se je hitro odzvalo in poskušalo zmanjšati pomen Dutertejeve izjave.

Kot je danes novinarjem pojasnjeval filipinski pravosodni minister Menardo Guevarra, je predsednik države s to izjavo želel samo izpostaviti, kako pomembno je, da se ljudje čimprej cepijo in da v državi dosežejo čredno imunost. Dodal je, da ni zakona, ki bi predvideval kazen zaradi zavračanja cepljenja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Duterte je pred tem v ponedeljek zvečer v nagovoru dejal, da vladajo izredne razmere ter vsem, ki se ne želijo cepiti, zagrozil, da jih bo dal aretirati. Filipinci se "morate odločati, ali se boste cepili ali pa vas bom poslal v zapor", je zagrozil filipinski predsednik, sicer znan po svojih spornih izjavah že v preteklosti. V svoji maniri je tudi napovedal, da želi imeti po filipinskih vaseh sezname tistih, ki se ne želijo cepiti.

Tiskovni predstavnik filipinskega predsednika Harry Roque je pojasnil, da sodna praksa država sicer omogoča uvedbo obveznega cepljenja, potrebovali pa bi odlok ali zakon, ki bi kaznoval tiste, ki se nočejo cepiti.

Na Filipinih z nekaj več kot 108 milijona prebivalci so od začetka cepilne kampanje marca letos doslej polno cepili 2,1 milijona ljudi. Skupno so potrdili 1,37 milijona okužb z novim koronavirusom, danes 3666. V državi je doslej umrlo 23.809 covidnih bolnikov. Javnomnenjska raziskava, ki so jo objavili marca letos, je pokazala, da je cepljenju proti covidu-19 nenaklonjenih 61 odstotkov odraslih Filipincev, večinoma zaradi bojazni glede varnosti in učinkovitosti cepiva.

Loading...