Revija Reporter
Svet

Fanatični spreobrnjenec: šeriatski policaj gre na živce celo muslimanom

Reporter

15. apr. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Demonstranti zahtevajo šeriat v Londonu.

Profimedia (slika je simbolična)

Muslimane v ameriškem Minneapolisu nadleguje samooklicani šeriatski policaj, ki se spravlja predvsem somalske begunce in jih sili, da se držijo šeriata.

Abdullah Rashid je spreobrnjenec v islam, ki se je po poroki s Somalko preselil iz domače Georgie v Minnesoto. Nekoč mu je bilo ime Devon James Miller, zdaj pa je predan musliman, ki skuša svoj način življenja vsiliti tudi drugim. Omislil si je celo zeleno uniformo z našitkom verskega policista in trdi, da ima pod seboj še deset drugih podobnih varuhov šeriata. Možak je celo trdil, da sodeluje s pravo policijo.

Njegova želja je mestrno četrt Cedar-Riverside v Minneapolisu spremeniti v šeriatsko območje, kjer se muslimani učijo pravih praks islama, nemuslimani pa so jih dolžni spoštovati. Celo tako daleč gre, da obiskuje domove Somalcev in preverja, ali so ženske primerno oblečene, da pri hiši ni alkohola in da moški in ženske strogo ločeni. Nekaj podobnega bi pričakovali v Savdski Arabiji, v Iranu in seveda v Islamski državi, ne pa v Združenih državah Amerike 21. stoletja.

Abdullah gre s svojim fanatizmom v nos tudi mnogim zmernejšim muslimanom, ki so nanj tudi že klicali policijo, a ta nima razloga, da bi ga prijela. Navdušuje se nad idejami Al Kaide in njenih voditeljev, razstavljeno je imel zastavo zloglasne organizacije, rad tudi razpravlja o muslimanih, ki so se šli borit za Islamsko državo.

Lokalni šerifov urad mu lani ni hotel izdati dovoljenja za nošenje orožja, ker naj bi bil nevaren sebi in drugim. V preteklosti je že imel težave z zakonom, kot mladoletnik je bil aretiran zaradi oponašanja policista, na Facebooku pa je nadlegoval sošolca. Imel naj bi tudi duševne težave in bil samomorilski, pravi njegova mama.

Minnesota in še posebej Minneapolis sta dom velike somalijske skupnosti. Migranti in begunci iz te afriške države so se 30 let priseljevali na sever ZDA in danes so tako močni, da politično obvladujejo eno od volilnih okrožij mesta – prav tisto, kjer zdaj zgago dela šeriatski policaj Abdullah.