stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evropski poslanci siti Američanov: ZDA naj spoštujejo pravice državljanov EU

Deli na:
Evropski poslanci siti Američanov: ZDA naj spoštujejo pravice državljanov EU

Foto: Reuters

Evropski poslanci so včeraj ostro kritizirali nedavno razkritje obstoja programa nadzora nad telefonskimi podatki in komunikacijami prek interneta, ki so ga v imenu boja proti terorizmu izvajali v ZDA. Od Washingtona bodo glede tega terjali pojasnila in tudi zagotovila, da bo država spoštovala pravice državljanov Evropske unije.

Tovrstni programi in zakonska podlaga, ki jih omogoča, "morebiti ogrožajo temeljno pravico do zasebnosti in varstva podatkov državljanov EU", je med včerajšnjo razpravo v Evropskem parlamentu dejal evropski komisar za zdravje in varstvo potrošnikov Tonio Borg.

Kot je napovedal, bo komisarka za pravosodje Viviane Reding o tem "odločno" spregovorila z ameriškim pravosodnim ministrom Ericom Holderjem na ministrskem srečanju med EU in ZDA v petek v Dublinu.

"Komisija zahteva jasne zaveze ZDA glede spoštovanja temeljne pravice državljanov EU do varstva podatkov," je v Strasbourgu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Borg. EU poleg tega želi tudi pojasnila, ali je program nadzora "omejen na individualne primere in utemeljen na konkretnih sumih ali pa omogoča masovne prenose podatkov", je dejal.

V okviru t.i. programa Prism lahko ameriška agencija za nacionalno varnost (NSA) od internetnih podjetij, kot sta Google in Facebook, terja dostop do spletne pošte, klepetov, slik, datotek in video posnetkov tujih uporabnikov. Obstoj programa je razkril 29-letni Edward Snowden, pogodbenik NSA.

Ameriški predsednik Barack Obama je program branil kot "zmeren poseg" v zasebnost, ki je potreben za ubranitev Američanov pred terorizmom.

Evropski poslanci z vseh strani političnega spektra so večinoma podprli prizadevanja Redingove, izpostavljali pa so besede Obame, da naj bi bili tarče nadzora predvsem tujci.



Nemški poslanec Manfred Weber (EPP) je tako kot nesprejemljivo ocenil dejstvo, da imajo ZDA "različne standarde za zaščito podatkov tujcev in ameriških državljanov". "Moji podatki pripadajo meni, to je temeljni kamen evropskega razmišljanja o varstvu podatkov," je dejal.

Sophia in 't Veld (ALDE) se je medtem vprašala, kako lahko "vladam, recimo v Egiptu, Iranu ali katerikoli drugi državi govorimo, naj ne vohunijo za svojimi državljani, ker za to ni prostora v demokraciji, če pa to počnemo svojim državljanom". "Tu izgubljamo kredibilnost," je dejala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Nekateri poslanci so medtem posvarili, da sta zbiranje podatkov in mednarodna zavezništva ključna za boj proti terorizmu. "Mogoče bi se bilo dobro spomniti, kdo je pravi sovražnik," je dejal britanski konservativni poslanec Timothy Kirkhope (ECR).

Kritikam se je sicer pridružila tudi slovenska evropska poslanka Tanja Fajon (SD/S&D), ki je v svojem blogu zapisala, da je "ameriška vlada je s polnimi usti demokracije poteptala osnovno človekovo pravico: pravico do zasebnosti". Po njenih besedah je jasno, da "veliki brat vidi vse".

V Evropskem parlamentu morajo od evropskih držav zahtevati jasne odgovore o morebitni vpletenosti njihovih vlad ali evropskih informacijskih podjetij ter o spoštovanju obstoječe zakonodaje varovanja podatkov, je prepričana.

"Razkritje nadzora bi moralo poleg tega bistveno vplivati na pogovore med EU in ZDA o sporazumu za zaščito podatkov, ki je zaradi poskusov ZDA, da bi iz sporazuma izključili evropske varovalke, v stanju mirovanja," je še zapisala in se vprašala, če ni v interesu Evrope, da Snowdenu "ponudi zatočišče in ga zavaruje".