cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

jesenice alge Svet24.si

Temni madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evropski parlament za ostrejše kazni pri korupciji v nogometu

Deli na:
Evropski parlament za ostrejše kazni pri korupciji v nogometu

Foto: Reuters

Evropski poslanci so se seznanili s problematiko prirejanja izidov tekem in stav v športu ter se zavzeli za ostrejše kazni. "Nujno potrebujemo ukrepe, saj so zadeve ušle z vajeti. Gre za pandemijo," je bilo slišati v evropskem parlamentu v Bruslju.

Belgijski socialist Marc Tarabella je povedal, da je Interpol od leta 2008 do 2011 odkril 680 sumljivih primerov oziroma tekem, kjer vse ni bilo čisto: "Številke so vedno višje in rastejo. Res je, da je lažje podkupiti slabo plačanega igralca, vendar ugotavljamo, da tudi bogatejše lige niso več izjeme."

Francesco Bavanca, predstavnik združenja stavnih hiš Federbet, pravi, da gre za pandemijo, saj se težave širijo v vse države in da praktično ni več neomadeževanih športov ali tekmovanj. V zadnjih petih mesecih je njegova organizacija odkrila preko 50 primerov prirejanja izidov tekem; večino v nogometu, dva pa tudi v košarki, tri v tenisu in enega v odbojki. "V nekaterih prvenstvih, na primer na Cipru, Malti ali Uzbekistanu, so praktično vse tekme prirejene. Še posebej je tega veliko v uvodnih predkrogih evropskih tekmovanj med manj znanimi ekipami z Baltika in vzhodne Evrope," je dejal Bavanca.

"Boj proti korupciji v nogometu je popolnoma neuspešen. Kazni so prenizke, saj se te prekrške obravnava kot manjše. Sodniki nimajo vzvodov za kaznovanje," poudarja italijanski krščanski-demokrat Salvatore Iacolino.

Člani evropskega parlamenta so se zato zavzeli za ostrejše kazni, hkrati pa k ukrepom pozvali tudi Evropsko nogometno zvezo (Uefa), ki se po njihovih besedah za zdaj "omejuje zgolj na podajanje izjav o tej problematiki."