Revija Reporter
Svet

Evropski komisar Timmermans Orbana obtožuje antisemitizma

STA

6. maj. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je včeraj zahteval odstop podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa.

Timmermans je madžarskemu premierju Viktorju Orbanu očital antisemitizem, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Za Szijjarta so bile sporne besede Timmermansa za tednik Die Zeit. Podpredsednik Evropske komisije je v tem intervjuju komentiral besede Orbana v Evropskem parlamentu, ki je ustanovitelja zasebne ameriške Srednjeevropske univerze (CEU) v Budimpešti, ameriškega milijarderja Georgea Sorosa, ki je sicer madžarskega porekla, označil za "ameriškega finančnega špekulanta".

"To so nedvomno antisemitske izjave. Na kaj ste pomislili, ko ste ga slišali?" je Timmermansa vprašal novinar nemškega časnika. "Tudi jaz sem to razumel prav tako kot vi in sem bil ogorčen. V svojem življenju sem se veliko ukvarjal z antisemitizmom in se vedno zelo čustveno odzovem, tudi zdaj. Da antisemitizem še vedno obstaja v Evropi, je grozljivo," je odgovoril Timmermans.

Szijjarto je Timmermansovo "tovrstno obtoževanje" Orbana in madžarske vlade označil za "nepošteno in nesprejemljivo". Madžarska je po njegovih besedah naredila "več kot kdorkoli drug v Evropi v boju proti antisemitizmu", zato so izjave evropskega politika "skrajno obtoževanje Madžarske", se je včeraj odzval madžarski zunanji minister in ocenil, da "če predstavnik EU na takšen način obtoži državo članico, potem nima nobene druge možnosti, kot da odstopi".

Madžarska vlada je sicer v odprtem sporu z Evropsko komisijo na več frontah, tako zaradi azilne problematike in (ne)sprejemanja beguncev iz drugih članic kot tudi novega madžarskega zakona o visokem šolstvu, zaradi katerega bo morala univerza CEU verjetno zapreti vrata. Zaradi tega zakona je Evropska komisija pred dnevi sprožila tudi uradni postopek proti Madžarski.

To problematiko je včeraj ponovno komentiral tudi Szijjarto. Kot je dejal, si Soros prizadeva za padec Orbanove vlade. Vendar pa ti spori nimajo nobene povezave z njegovim poreklom ali vero, je še poudaril madžarski zunanji minister.

Timmermansa je še obtožil, da želi "preplaviti EU z nezakonitimi migranti". Menil je, da ravno taki politiki, kot je Timmermans, ogrožajo enotnost EU. Tudi do brexita so po njegovem mnenju pripeljali politiki, kot je podpredsednik Evropske komisije, še poroča APA.