zda vesna_vuk_godina - foto Simen Svet24.si

Antropologinja Vesna V. Godina: Nekoč je bil ...

Maddie, Madeleine McCann Svet24.si

Novi dokazi v zvezi z izginotjem male Maddie ...

Terence Darrell Kelly Svet24.si

Avstralec priznal, da je ugrabil štiriletnico

milan kucan pl2 Reporter.si

Milan Kučan: V zgodbo o malem in hudobnem palčku...

dražgoše Necenzurirano

Resnica o Dražgoški bitki #kolumna

Alenka Husić Njena.si

Alenka Husić pokazala svojo zlato mamo

doncic  1 Ekipa24.si

Dončić ukradel žogo, zadel in postal TARČA ...

Svet

Evropski komisar obtožen korupcije: z lobisti naj bi hodil na lov in na drage večerje

Deli na:
Evropski komisar obtožen korupcije: z lobisti naj bi hodil na lov in na drage večerje

Johannes Hahn - Foto: Profimedia

Evropski komisar za proračun in upravo, Avstrijec Johannes Hahn se sooča z očitki korupcije. Po pisanju francoskega časnika Liberation naj bi Hana lobisti vabili na lovske izlete in drage večerje, sam pa o tem ni poročal pristojnim organom, kot narekuje kodeks ravnanja. Hahn obtožbe zanika.

Evropski komisar Hahn se je decembra 2015 udeležil lovske zabave, ki jo je plačal Belgijski lobi lastnikov zemljišč (ELO). Po navedbah časnika Liberation bi moral Hahn v skladu s kodeksom ravnanja svoje sodelovanje prijaviti Evropski komisiji.

Hahnov tiskovni predstavnik je po poročanju avstrijske radiotelevizije ORF in avstrijskega dnevnika Der Standard dejal, da je bilo povabilo evropskega komisarja "izključno zasebne narave". Dogodka se je udeležil v družbi svoje takratne partnerke, ki je imela lovsko dovoljenje, zato lova ni bilo treba vpisati v register za preglednost, je še pojasnil tiskovni predstavnik.

Hahn je po obtožen še enega navzkrižja interesov, poroča Der Standard. Junija se je namreč na večerji trikrat sestal z avstrijsko predstavnico pri Evropskem računskem sodišču Helgo Berger. Iz Hanove pisarne so v zvezi s tem sporočili, da je šlo za "redno izmenjavo mnenja med komisarjem in predstavniku inštitucij glede na njegovo področje", na katerem so bili prisotni tudi predstavniki drugih inštitucij, vpis v register transparentnosti pa zaradi tega ni bil potreben, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.