Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evropska centralna banka bo do leta 2024 pripravila nove evrske bankovce

Deli na:
Evropska centralna banka bo do leta 2024 pripravila nove evrske bankovce

Foto: Profimedia

Evropska centralna banka (ECB) namerava do leta 2024 predstaviti nove evrske bankovce, a oblikovanje podobe skupne valute EU deli javnost, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Na evrskih bankovcih so trenutno simbolične ilustracije različnih arhitekturnih slogov, po novem pa naj bi jih krasili obrazi evropskih velikanov.

Evrski bankovci, ki so v obtoku od leta 2002, imajo trenutno ilustracije rimske, gotske in moderne arhitekture. Odločitev o teh podobah je bila sprejeta ravno v izogib debati okrog izbora zgodovinskih osebnosti, ki bi se morala pojaviti na bankovcih.

ECB s pomočjo javnosti in komisije, ki jo sestavlja 19 strokovnjakov - po eden iz vsake države z evrom - sedaj pripravlja predlog novih podob bankovcev. Kot piše na spletni strani banke, je Slovenijo v komisiji zastopa Jana Arbeiter s fakultete za družbene vede.

Kot je poročala AFP, je svoje mnenje danes v intervjuju na francoskem radiu France Inter izrazila tudi predsednica ECB Christine Lagarde. "V zgodovini moramo najti velikane, prave Evropejce, v katerih se bomo lahko prepoznali," je dejala Lagardova. Zanjo bi bil logična izbira renesančni mojster Leonardo da Vinci, medtem ko je v modernejši zgodovini po njenem mnenju gotovo med kandidatkami francoska političarka Simone Veil.



Italijan da Vinci je bil renesančni polihistor, najbolj poznan po slikah, medtem ko je Veilova preživela holokavst in postala prva ženska predsednica evropskega parlamenta.

Avstrijec Robert Kalina, oblikovalec prvih evrskih bankovcev, pa je že pred tem za AFP dejal, da bi bila odlična izbira skladatelja, kot sta Ludwig van Beethoven ali Wolfgang Amadeus Mozart, saj nista vezana zgolj na eno državo.

Ker obstaja zgolj šest bankovcev različnih evrskih vrednosti, bo lahko izbranih zgolj šest pomembnih evropskih osebnosti, ki se bodo pojavile na evrski valuti. Bankovec za 500 evrov namreč ne izhaja več.