premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

škorpijon, linz Svet24.si

Škorpijona prinesla z dopusta na Hrvaškem?

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

adam-kromer Njena.si

Adam in Gordana (Ljubezen na prvi pogled) dahnila ...

doncic-cuban Ekipa24.si

Nor prizor iz Cubanove pisarne: Gledal Dončića, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evropa obsoja genocid v Buči in napoveduje nove sankcije

Deli na:
Evropa obsoja genocid v Buči in napoveduje nove sankcije

Posledice masakra v ukrajinski Buči. - Foto: Profimedia

Iz Evrope se danes vrstijo obsodbe pobojev civilistov v ukrajinskem mestu Buča. Več voditeljev držav jih je označilo za genocid, pozivajo tudi k novim sankcijam proti Rusiji.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je pozval k mednarodni preiskavi "genocida" ter predlagal ustanovitev mednarodne komisije, ki naj opravi preiskavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi španski premier Pedro Sanchez meni, da je v Buči videti znake morebitnega genocida. "Storili bomo vse, da tisti, ki so zagrešili te vojne zločine, ne bodo ostali nekaznovani, zato bodo stopili pred sodišča, ki bodo obravnavala te domnevne primere (zločinov proti) človečnosti, vojnih zločinov in, zakaj ne rečemo, tudi genocida," je Sanchez danes dejal v Madridu.

Da se je v Buči zgodil genocid, je že v nedeljo dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je dejal, da obstajajo znaki vojnih zločinov. "Obstajajo zelo jasni znaki vojnih zločinov. V Buči je bila ruska vojska," je Macron dejal za televizijsko postajo France Inter po odkritju množičnih grobišč in več sto mrtvih severozahodno od Kijeva. "Prizori so neznosni. Mednarodno pravosodje mora delovati. Tisti, ki stojijo za temi zločini, se morajo odzvati," je še dejal.

Macron je pozval nadaljnjim korakom v smeri zaostritve sankcij proti Rusiji na ravni EU, ki bi po njegovih besedah lahko bile usmerjene proti ruski naftni in premogovniški industriji. Dodal je, da bo Francija v prihodnjih dneh te ukrepe uskladila s svojimi partnericami v EU, zlasti z Nemčijo.

Grozodejstva ruskih oboroženih sil v mestu Buča in drugih ukrajinskih mestih je ostro obsodila tudi Evropska unija. Storilci vojnih zločinov in drugih hudih kršitev ter odgovorni vladni in vojaški voditelji bodo za svoja dejanja odgovarjali, so sporočili iz urada visokega zunanjega predstavnika EU.

Zgroženost nad posnetki trupel v Buči po ruskem umiku je danes izrazila tudi visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet. Dejala je, da poročila s tega in drugih območij sprožajo resna in zaskrbljujoča vprašanja o morebitnih vojnih zločinih, hudih kršitvah mednarodnega humanitarnega prava in resnih kršitvah mednarodnega prava o človekovih pravicah.

V Ukrajini po umiku ruske vojske z območja Kijeva prihajajo na dan poročila o domnevnih ruskih pobojih ukrajinskih civilistov.

Eden večjih pokolov naj bi se zgodil v Buči, dostop do katere je bil skoraj mesec dni povsem onemogočen, ukrajinske enote so tja prodrle šele v zadnjih dneh. Po prvih navedbah župana Buče naj bi tam v množičnem grobišču pokopali skoraj 300 ljudi, saj so bile ulice prekrite s trupli. Tudi tuji mediji so poročali o pretresljivih prizorih in truplih, ki ležijo kar na ulicah, ter o množičnih grobiščih.

Ukrajinska generalna tožilka Irina Venediktova je v nedeljo sporočila, da so na območjih širše kijevske regije, s katerih so se Rusi umaknili, doslej našli 419 trupel civilistov.

Ruska stran medtem odgovornost za poboje zanika in trdi, da gre za provokacijo in "še eno produkcijo režima v Kijevu za zahodne medije".