Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evropa bo še zmrzovala

Deli na:
Evropa bo še zmrzovala

Foto: Reuters

Hud mraz, ki je prizadel Evropo in v zadnjih dveh tednih zahteval okoli 400 življenj, bo prihodnji teden popustil, vendar pa bodo temperature ostale nizke še do konca meseca, je danes sporočila Svetovna meteorološka organizacija (WMO).

Strokovnjak WMO Omar Baddour je na sedežu organizacije v Ženevi novinarjem pojasnil, da sibirski anticiklon in morske nevihte, ki se pomikajo z vzhoda Atlantika nad Evropo, preprečujejo vdor toplejšega zraka.

Del razlage za sedanje nizke temperature je t. i. arktična oscilacija, ki povzroča razliko v tlaku med polarnimi območji in območji, kjer živi večina prebivalstva Evrope, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Baddour. Trenutno smo priča negativni arktični oscilaciji, zaradi katere nad Evropo vztraja mraz, medtem ko nad Arktiko beležijo razmeroma milejše temperature, je še pojasnil.
 
Evropo sicer tudi danes pestita mraz in sneg. Iz Hrvaške, BiH in Makedonije so poročali o težavah, ki jih v prometu povzročata sneg in burja. Nov mrzel val s silovitim vetrom pa je zajel tudi Črno goro. Razmere so še posebej težke na severu države, kjer je večina cest neprevoznih, skoraj vse vasi na območju pa so odrezane od sveta. Letališče v Podgorici je zaprto, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.
 
Iz Beograda pa danes poročajo o tragičnem primeru ženske, ki je umrla, potem ko je s strehe nanjo padla velika količina snega in ledu. Ženska je bila takoj mrtva. V Srbiji so oblasti zaradi mraza in snega konec minulega tedna razglasile izredne razmere, doslej pa je mraz zahteval najmanj deset življenj.
 
Tudi v Romuniji so razmere še vedno zelo slabe, oblasti pa pričakujejo, da se bodo še poslabšale. Zaradi nevihte in visokih valov, ki jih povzroča silovit veter, so zaprta vsa pristanišča v Črnem morju.
 
Po vsej Bolgariji sneži, ponekod pa poročajo tudi o snežnih metežih. Zaprto je pristanišče Varna in več mejnih prehodov proti Romuniji in Grčiji, še poroča Tanjug.
 
Mraz je, kot kaže, segel tudi čez meje Evrope. V Alžiriji je za posledicami mraza doslej umrlo 25 ljudi. Deset ljudi je umrlo v prometnih nesrečah, povezanih s snežnimi viharji, 15 pa jih je umrlo zaradi ogljikovega monoksida.
 
Sneg je v minulem tednu zapadel v 28 od 48 alžirskih departmajev. Zaradi snega so številni predeli gorskega območja Kabylie na severu države odrezani od sveta, poroča nemška tiskovna dpa.