Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evi Kaili grozi razrešitev s položaja podpredsednice EP

Deli na:
Evi Kaili grozi razrešitev s položaja podpredsednice EP

Eva Kaili - Foto: STA

Konferenca predsednikov Evropskega parlamenta se je na današnjem zasedanju v Strasbourgu odločila sprožiti 21. člen poslovnika parlamenta za razrešitev podpredsednice parlamenta Eve Kaili, osumljene korupcije, so po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa sporočili iz urada predsednice parlamenta. Parlament bo o razrešitvi glasoval še danes.

"Parlament bo o tem predlogu odločal ob začetku glasovanj ob 12. uri," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola.

V skladu s poslovnikom Evropskega parlamenta lahko konferenca predsednikov, ki jo sestavljajo predsednik parlamenta in predsedniki političnih skupin, predlaga parlamentu, da zaradi hudih kršitev predčasno konča mandat podpredsednice. Evropski parlament o tem predlogu odloča z dvotretjinsko večino oddanih glasov.

Evropski poslanci imajo sicer popoldne na dnevnem redu plenarnega zasedanja v Strasbourgu tudi razpravo o sumih korupcije iz Katarja in širši potrebi po preglednosti in odgovornosti v evropskih institucijah.


Grška evroposlanka, ki so jo prijeli v petek, je v priporu in bo obtožena v preiskavi suma korupcije v Evropskem parlamentu, povezane s Katarjem. 44-letni Evi Kaili so v nedeljo že odvzeli vsa pooblastila in pristojnosti.

Kaili ne more izkoristiti imunitete, ki bi ji sicer pripadala kot poslanki Evropskega parlamenta, ker so jo ujeli med izvedbo kaznivega dejanja. Vir na tožilstvu je potrdil poročila medijev, da je imela Kaili v petek zvečer, ko jo je belgijska policija aretirala, pri sebi "vreče denarja".

Odvetnik Eve Kaili zatrjuje, da je njegova stranka nedolžna. "Nedolžna je. Nič nima opraviti s podkupninami iz Katarja," je za zasebno grško televizijo Open TV po poročanju tujih tiskovnih agencij danes dejal njen odvetnik Mihalis Dimitrakopulos.

Gre za enega največjih korupcijskih škandalov v zgodovini Evropskega parlamenta. Belgijsko tožilstvo bo preiskovalo obtožbe o domnevnem podkupovanju, pranju denarja in poskusih vplivanja na politične odločitve v EU s strani Katarja, ki trenutno gosti svetovno prvenstvo v nogometu. Belgijska policija je v okviru preiskave obtožb od minulega konca tedna pridržala šest ljudi. Zasegli so tudi 600.000 evrov gotovine ter telefone in računalnike.