reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evakuacija iz Mariupolja naj bi stekla ob pomoči Rdečega križa

Deli na:
Evakuacija iz Mariupolja naj bi stekla ob pomoči Rdečega križa

Napad na mariupoljsko porodnišnico - Foto: Profimedia

Po ruskem zagotovilu o začasni prekinitvi ognja je ukrajinska vlada v četrtek v Mariupolj poslala avtobuse za današnjo množično evakuacijo civilistov, pri kateri naj bi pomagal tudi Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC). Ruski in ukrajinski pogajalci bodo medtem morda nadaljevali s pogovori prek videokonference.

Ukrajinska vlada je v četrtek v oblegano jugovzhodno ukrajinsko pristaniško mesto Mariupolj poslala konvoj 45 avtobusov, s katerim naj bi iz mesta evakuirali večje število civilistov. Avtobusi naj bi ljudi iz Mariupolja v približno 200 kilometrov oddaljeno Zaporožje prepeljali prek mesta Berdjansk, ki je pod ruskim nadzorom.

Mednarodni odbor Rdečega križa je v četrtek sporočil, da se pripravlja na pomoč pri evakuaciji. "Zaradi logističnih in varnostnih razlogov bomo v petek pripravljeni voditi operacijo, če se vse strani strinjajo z natančno določenimi pogoji, vključno s potjo, časom začetka in trajanjem evakuacije," so dodali.

Medtem naj bi se nadaljevali diplomatski napori za reševanje konflikta. Pogajalski delegaciji Rusije in Ukrajine bosta danes namreč morda nadaljevali s pogajanji na daljavo prek videopovezave, vendar izvedba pogovorov po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova še ni potrjena.

"Glede jutrišnjega nadaljevanja rusko-ukrajinskih pogovorov - če se bo to zgodilo, vas bomo o tem obvestili," je po navedbah ruske tiskovne agencije Tass dejal predstavnik Kremlja, ko je odgovarjal na vprašanje glede informacij, da bi lahko pogovori med delegacijama potekali danes.