Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

EU ukinja sankcije proti Miloševićevi družini

Deli na:
EU ukinja sankcije proti Miloševićevi družini

ekateri verodostojni dokumenti razkrivajo, da je prav Mira Marković narekovala nekatere pomembne politične odločitve Miloševićevega režima - Foto: Reuters

Evropska unija je včeraj odločila, da bo umaknila sankcije proti leta 2006 umrlemu nekdanjemu srbskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću ter članom njegovega režima in družine, poročajo tuje tiskovne agencije, ki se sklicujejo na neimenovani vir v Bruslju.

Kot je pojasnil omenjeni vir, sankcije v luči sedanjih odnosov med EU in Srbijo niso več potrebne, prav tako pa so zastarele pravne podlage za sankcije.

V skladu z odločitvijo o ukinitvi sankcij, ki bo v veljavo stopila v sredo, bo EU umaknila prepovedi izdajanja vizumov in zamrznitev premoženja, ki so veljale za Miloševića, njegovo soprogo, hčer, sina in snaho.

Miloševiću so na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije sodili za vojne zločine in zločine proti človečnosti v BiH, na Hrvaškem in na Kosovu. Umrl je leta 2006, še pred izrekom sodbe.

EU umika tudi sankcije proti nekdanjemu srbskemu premierju Milanu Milutinoviću, nekdanjemu načelniku generalštaba srbske vojske Dragoljubu Ojdaniću, nekdanjemu namestniku premierja Nikoli Šainoviću in nekaterim drugim nekdanjim visokim predstavnikom Srbije.

EU je sankcije uvedla leta 1998 ob izbruhu konflikta na Kosovu, kasneje pa jih je stopnjevala do Miloševićevega strmoglavljenja z oblasti leta 2000. Na seznamu oseb, za katere so veljale sankcije, je bilo po navedbah nemške tiskovne agencije dpa skupno okoli 280 ljudi.