Konoplja Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

EU o gospodarskih sankcijah proti Rusiji

Deli na:
EU o gospodarskih sankcijah proti Rusiji

Foto: Reuters

Članice EU bodo danes znova razpravljale in morda tudi že odločile o gospodarskih sankcijah proti Rusiji na finančnem, obrambnem in energetskem področju.

O gospodarskih sankcijah bo razpravljal odbor stalnih predstavnikov oziroma veleposlanikov članic pri EU na podlagi zakonodajnih predlogov, ki jih je minuli petek pripravila Evropska komisija.

Pričakujejo se ukrepi na štirih področjih: omejitev dostopa ruskih bank v večinski državni lasti na evropske kapitalske trge, embargo na orožje ter prepoved izvoza tehnologije za dvojno uporabo in občutljivih tehnologij, tudi v energetskem sektorju.

Kako bodo sankcije sprejete, še ni jasno. Trenutno kaže, da vrha EU za to ne bo. Pričakuje se dogovor na veleposlaniški ravni, ki naj bi ga nato Svet potrdil s pisnim postopkom ob politični izjavi predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya.



Članice EU so sicer v ponedeljek zvečer v Bruslju tudi dosegle dogovor o dodatni razširitvi seznama fizičnih in pravnih oseb, kaznovanih z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja v unijo. Podrobnosti o številkah in imenih bodo predvidoma znane v sredo, ko bo ukrep objavljen v Uradnem listu EU.

Za prehod na gospodarske sankcije se je unija odločila po sestrelitvi potniškega letala, ki je z 298 ljudmi na krovu strmoglavilo na vzhodu Ukrajine. Krivcev uradno še niso potrdili, najverjetneje pa so ga sestrelili separatisti, ki jih podpira Rusija.

Sestrelitev letala ter nato obnašanje separatistov in Rusije, ki niso zagotovili spoštljivega ravnanja s posmrtnimi ostanki žrtev, je sprožilo ogorčenje ter občutno spremenilo vzdušje v uniji. Med žrtvami je več kot dve tretjini državljanov unije.