sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

EU Janukoviča prosi za pomilostitev Timošenkove

Deli na:
EU Janukoviča prosi za pomilostitev Timošenkove

Foto: Reuters

Odposlanca Evropskega parlamenta sta ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča včeraj zaprosila za pomilostitev opozicijske voditeljice Julije Timošenko. Tej sta nekdanji poljski predsednik Aleksander Kwasniewski in nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Pat Cox tudi ponudila zdravljenje v Nemčiji, kar pa mora prav tako odobriti Janukovič.

Kot je sporočil odvetnik Timošenkove Sergij Vlasenko, sta posebna odposlanca Evropskega parlamenta med včerajšnjim srečanjem z Janukovičem predsedniku predala njuno prošnjo za pomilostitev zaprte Timošenkove. Po njegovih besedah sta ga tudi zaprosila, naj Timošenkovi dovoli odhod na zdravljenje v tujino.

Že pred tem je Timošenkova, ki trpi za bolečinami v hrbtu, sporočila, da sprejema ponudbo Kwasniewskega in Coxa za zdravljenje v Nemčiji. "Verjamem, da bo ta korak pomiril situacijo pred vrhom Vzhodnega partnerstva," je sporočila v izjavi, potem ko sta jo posebna odposlanca v četrtek obiskala v bolnišnici.

"Tako da sem zavoljo uspešnega vrha v Vilniusu in uspešne Ukrajine, zavoljo zgodovinskega in usodnega sporazuma z EU pripravljena sprejeti ta predlog," je dejala. Je pa ob tem poudarila, da si ne bo prizadevala za politični azil v Evropi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


V litovskem Vilniusu bo 28. in 29. novembra potekal vrh Vzhodnega partnerstva, na katerem naj bi Ukrajina z EU predvidoma podpisala pridružitveni sporazum.

A EU podpis sporazuma pogojuje z napredkom pri reševanju problemov v pravosodju, pri čemer posebej izpostavlja primer bivše premierke in vodje opozicije Julije Timošenko.

Tudi Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je konec aprila razsodilo, da je bil zapor Timošenkove protizakonit. Ob tem so na sodišču poudarili, da so bile Timošenkovi kršene njene pravice, ter zahtevali, da se pravno preveri njen odvzem prostosti.

Podpis sporazuma konec novembra bi bil lahko po mnenju opazovalcev odvisen prav od odločitve Janukoviča glede njene pomilostitve, ocenjuje nemška tiskovna agencija dpa.