Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Raiven, polfinalni večer, Evrovizija 2 Njena.si

Evrovizija: Raiven se je uvrstila v finale ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Erdoganova Turčija: Po tožilstvu čistke še na državni televiziji, pri bančnih regulatorjih

Deli na:
Erdoganova Turčija: Po tožilstvu čistke še na državni televiziji, pri bančnih regulatorjih

Foto: Reuters

Potem ko so turške oblasti odstavile več vidnejših predstavnikov policije in tožilstva, mediji poročajo, da zdaj odstavljajo tudi na državni televiziji ter v bančnem in telekomunikacijskem sektorju. Šlo naj bi za zatrtje preiskave korupcijskega škandala, v katerega so vpleteni nekateri tesni sodelavci premiera Recepa Tayyipa Erdogana.

Tako so bili odstavljeni trije pomembni uslužbenci agencije za bančni nadzor, pet vodij oddelkov na direktoratu za telekomunikacije ter več kot deset zaposlenih na državni televiziji TRT, med njimi več urednikov in vodij oddelkov.

Turška vlada se je ob odmevni korupcijski aferi zatekla k množičnemu odpuščanju, najprej policistov in tožilcev. Erdogan trdi, da za preiskavo tri mesece pred občinskimi volitvami 30. marca stoji zarota iz tujine, katere cilj je strmoglaviti njegovo vlado.

Po navedbah turških medijev naj bi sicer v preiskavi ugotovili, da sta dva izmed ministrov Erdoganove vlade, katerih sinove so prijeli v okviru preiskave, sprejela za več kot 60 milijonov evrov podkupnin.

Preiskava naj bi bila povezana z napetostmi med Erdoganovo vlado in privrženci vplivnega muslimanskega učenjaka Fethullaha Gülena, ki živi v izgnanstvu v ZDA. Gülenovi podporniki zasedajo vodilne položaje v različnih državnih službah, tudi v policiji in pravosodju.

Do odstavitev na agenciji za bančni nadzor naj bi prišlo potem, ko je Gülen na posnetku, ki je pricurljal v javnost, dejal, da "ima ljudi" na tej agenciji, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na časnik Hurriyet.