stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Erdogan za udar krivi Zahod, napadel je ZDA, EU, Italijo

Deli na:
Erdogan za udar krivi Zahod, napadel je ZDA, EU, Italijo

Foto: Getty Images

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je včeraj dejal, da je bil poskus vojaškega udara "scenarij, napisan od zunaj". Zahodne države je obtožil podpiranja terorizma in načrtovalcev udara. V eni najbolj ostrih kritik doslej je s prstom odločno pokazal na ZDA, ki Turčiji nočejo izročiti klerika Fethullaha Gülena.

"Udar ni bil načrtovan samo iz notranjosti. Notranji igralci so uresničili scenarij, napisan od zunaj," je v govoru v predsedniški palači po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Erdogan.

Doslej je bil Erdogan pri obtožbah tujine previden, tokrat pa je ZDA kritiziral precej bolj neposredno. "Kako je mogoče, da vas, strateškega partnerja, v dobro naše države prosimo za izročitev nekoga na podlagi strateškega dokumenta državne varnosti, vi pa ga še naprej skrivate in ščitite," je Erdogan jezno naslovil Washington. Ta ne želi izročiti Gülena, ki živi v ZDA, Erdogan pa mu pripisuje odgovornost za poskus udara.

Ob tem je poudaril, da je klerik glavnino svojega premoženja pridobil z dohodkom v ZDA.

Turški predsednik je tudi obtožil EU, da ne uresničuje svojega dela dogovora o zajezitvi migrantskega toka. Turčiji v skladu z dogovorom v zameno za zaustavljanje beguncev pripadajo tri milijarde evrov in vizumska liberalizacija, česar pa Evropa po Erdoganovih besedah še ni zagotovila.

Kritičen je bil tudi do italijanskih oblasti, ki preiskujejo njegovega sina Bilala zaradi sumov o pranju denarja. "Namesto z mojim sinom naj se ukvarjajo z mafijo," je Erdogan očital Italiji. Prek družbenega omrežja Twitter se je na to odzval italijanski premier Matteo Renzi, ki je med drugim zapisal, da v Italiji sodniki sledijo italijanski ustavi in ne turškemu predsedniku.

Erdogan in njegovi podporniki so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa tudi sicer jezni tudi na evropske države, ki so kritizirale turške ukrepe po poskusu udara. Nemške oblasti med drugim na nedeljskem zborovanju privržencev turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v Kölnu niso dovolile, da bi udeležence prek video konference z velikih zaslonov nagovoril Erdogan in drugi turški politiki.

Po poskusu državnega udara so v Turčiji aretirali, pridržali ali odpustili že več deset tisoč ljudi, ki naj bi bili povezani s poskusom udara. Čistke so doletele številne pripadnike vojske in zaposlene v sodstvu, javni upravi in izobraževalnem sistemu, pa tudi v zdravstvu in celo nogometu.