Revija Reporter
Svet

Erdogan od Merklove zahteva izročitev teroristov - do njega kritičnih novinarjev

STA

28. sep. 2018 16:05 Osveženo: 16:08 / 28. 9. 2018

Deli na:

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan

Profimedia

Turška vlada je danes pozvala Nemčijo k izročitvi do Ankare kritičnega novinarja Cana Dündarja in še 68 drugih oseb, ki jih domnevno sumijo s terorizmom povezanih dejanj. K izročitvi je sicer danes na novinarski konferenci po srečanju z nemško kanclerko Angelo Merkel pozval tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki se trenutno mudi v Berlinu.

Ankara je Berlinu posredovala "seznam teroristov", na katerem je 69 oseb, ki bi jih morala Nemčija nujno izročiti, je danes poročal turški časnik Yeni Asir. Seznam vključuje tudi naslove in fotografije osumljencev, ko zapuščajo svoje domove v Nemčiji.

Nemška stran se na pozive ni odzvala, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Erdogan je danes potrdil navedbe in tudi sam pozval k izročitvi Dündarja, ki so ga v Turčiji zaradi izdaje državnih skrivnosti obsodili na več kot pet let zapora. "To je naša naravna pravica," je dejal predsednik.

Nekdanji odgovorni urednik do vlade kritičnega časnika Cumhuriyet, ki že dve leti živi v izgnanstvu v Nemčiji, pa je danes povzročil manjšo zmedo. Sprva je namreč napovedoval, da se bo udeležil skupne novinarske konference, da bi lahko Erdoganu postavil bolj kritična vprašanja, a si je zadnji trenutek premislil.

Razlog naj bi bile grožnje s strani delegacije turškega predsednika, da bodo novinarsko konferenco popolnoma odpovedali, če bo na njej prisoten Dündar.

Čeprav na novinarski konferenci ni bilo Dündarja, pa se je v dvorani vseeno zgodil manjši incident. Varnostniki so namreč iz dvorane odvedli turškega novinarja in kritika Erdogana Adila Yigita, ki si je pred tem nadel majico, na kateri je pozival k izpustitvi v Turčiji pridržanih novinarjev. Erdogan se je med incidentom le smehljal, rekel pa ni nič.

Turški časnik Yeni Asir je sicer danes še poročal, da so med osebami, ki si jih želi Turčija, tako akademiki, kot domnevni odgovorni za spodleteli državni udar pred dvema letoma.