aki 1 Odkrito.si

Pevec skupine Parni valjak v smrtni nevarnosti?

denise dame Svet24.si

VIDEO: Okajena na oder

tim bergling, dj avicii1 Svet24.si

Prvič po tragični novici o prezgodnji smrti se ...

Brdo pri Kranju Svet24.si

FOTO: Incident na Brdu pri Kranju: srbska ...

nick-jonas-billboard-music-awards-2016-03 Najstnica.si

Nick Jonas se je tako poklonil preminulemu ...

Indira Ekić in Matic Kolenc Njena.si

FOTO: Indira Ekić zasijala kot še nikoli

Anna Paynich Njena.si

MasterChef: Anna priznala, da najraje kuha gola

Svet

Erdogan obletnico puča "proslavil" z novimi čistkami

Deli na:
Erdogan obletnico puča "proslavil" z novimi čistkami

Foto: arhiv Reporterja - Znašanje nad turškimi vojaki po neuspelem puču.

V Turčiji se spominjajo prve obletnici spodletelega poskusa državnega udara, med katerim je del vojske poskušal strmoglaviti predsednika Erdogana.

Le nekaj ur pred začetkom slovesnosti so oblasti odpustile 7500 policistov, vojakov in drugih državnih uslužbencev, s čimer nadaljujejo čistke po udaru.

Ankara nadaljuje čistke pod okriljem izrednega stanja, ki je bilo razglašeno 20. julija lani. Tako je brez dela ostalo 7563 policistov, vojakov in drugih državnih uslužbencev. V odloku je Ankara navedla, da gre za osebe, "povezane s teroristični organizacijami ali skupinami, ki so delovale proti nacionalni varnosti države", navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Ta mesec je sicer Turčija pridržala tudi prvega moža nevladne organizacije Amnesty International v Turčiji ter več zagovornikov človekovih pravic.

V okviru slavij se bo sicer danes čez dan odvila posebna seja turškega parlamenta, sicer pa bo večina dogodkov potekala pozno zvečer oziroma ponoči. Erdogan se bo med drugim udeležil pohoda prek mostu čez Bospor v Istanbulu, sedaj imenovanega Most mučenikov 15. julija, nato se bo vrnil v Ankaro in nagovoril parlament na še eni seji v spomin na trenutek, ko je bil ta bombardiran.

Pred predsedniško palačo bodo nato razkrili nov spomenik ubitim v poskusu puča, v okoli 90.000 mošejah po vsej državi pa bodo potekale molitve in branje Korana.

V mili poletni noči s 15. na 16. julij 2016 so elementi v turški vojski, nezadovoljni s 15-letnim vladanjem Erdogana, poskušali prevzeti oblast. Pučisti so zaprli mostove v Istanbulu, bombardirali parlament v Ankari in na ulice poslali tanke.

Poskus puča je bil v nekaj urah zatrt, a je pustil daljnosežne posledice na turški družbi in politiki. V državi so izvedli največjo čistko v zgodovini države, v okviru katere so aretirali več kot 50.000 ljudi, več kot 100.000 jih je ostalo brez službe.

Erdogan je za poskus udara obtožil svojega nekdanjega zaveznika, zdaj smrtnega sovražnika, islamskega pridigarja Fethullaha Gülena, ki je skozi desetletja vztrajno gradil svoj vpliv v turškem sodstvu, policiji in vojski. Gülen je iz svoje rezidence v Pensilvaniji zanikal obtožbe.

Med poskusom prevrata je bilo ubitih 250 ljudi, ki so jih razglasili za mučenike.