favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Erdogan: Macron ne ve ničesar o svobodi veroizpovedi, najprej naj preveri svoje psihično zdravje

Deli na:
Erdogan: Macron ne ve ničesar o svobodi veroizpovedi, najprej naj preveri svoje psihično zdravje

Foto: Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes podvomil v psihično zdravje francoskega predsednika Emmanuela Macrona zaradi njegove politike do muslimanov. V Parizu so njegova stališča obsodili kot nesprejemljiva in poklicali svojega veleposlanika v Ankari na posvetovanja.

"Dnevno se soočamo z novimi in zaskrbljujočimi znaki naraščajoče islamofobije v Evropi," je Erdogan danes dejal na kongresu svoje stranke AKP. Pri tem je kot primer izpostavil Macronove ukrepe v boju proti islamski radikalizaciji po nedavnem umoru učitelja, ker je med poukom pokazal karikature preroka Mohameda.

Izpostavil je tudi policijsko akcijo v mošeji v nemški prestolnici Berlin, ki so jo ta teden preiskali v okviru širše preiskave suma nezakonitega pridobivanja nadomestil med epidemijo covida-19, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Kaj lahko rečemo o predsedniku države, ki ne ve ničesar o svobodi veroizpovedi in na ta način grozi milijonom članov druge vere: najprej, preveri svoje psihično zdravje," je Erdogan dejal glede Macrona, poroča francoska tiskovna agencija AFP.



Za AFP je predstavnik Macronovega urada Erdoganovo izjavo obsodil kot nesprejemljivo. Izpostavil je zahtevo, da Erdogan spremeni svojo politiko, ker je nevarna. Dodal je, da so poklicali francoskega veleposlanika v Ankari na posvetovanja in da se bo o razmerah pogovoril z Macronom.

Francoski predsednik je ta mesec glede islama v svetu ocenil, da je v krizi in za december napovedal zaostritev zakonodaje o ločitvi države in cerkve v Franciji. Napovedal je strožji nadzor nad šolami in tujim financiranjem mošej.

Erdogan in Macron sta na nasprotnih bregovih pri vrsti vprašanj, med drugim glede turškega izkoriščanja zemeljskega plina v vzhodnem Sredozemlju, konflikta v Libiji ter spopadov v Gorskem Karabahu.