Revija Reporter
Svet

Erdogan Američanom zameri, ker podpirajo kurdske sile v Siriji

STA

24. avg. 2017 6:00

Deli na:

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je včeraj na pogovorih z ameriškim obrambnim sekretarjem Jamesom Mattisom v Ankari izrazil nezadovoljstvo zaradi ameriške podpore kurdskim milicam YPG v Siriji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ameriška podpora kurdskim borcem v Siriji je eden od razlogov za poslabšanje odnosov med ZDA in Turčijo v času prejšnjega ameriškega predsednika Baracka Obame.

Napetosti med stranema so se še povečale, ko je Washington maja napovedal oboroževanje sirskih Kurdov za njihov boj proti skrajni Islamski državi (IS). To je močno vznejevoljilo Turčijo, ki v tem vidi potencial za krepitev moči turških Kurdov in zlasti prepovedane Kurdsko delavsko stranko (PKK), s katero se bojuje na jugovzhodu države.

Erdogan in Mattis sta včeraj tudi izpostavila pomen ohranitve ozemeljske celovitosti Sirije in Iraka. Turški predsednik je ob tem ponovil nasprotovanje referendumu o neodvisnosti, ki ga za september načrtujejo Kurdi na severu Iraka. Zaradi referenduma so sicer zaskrbljene tudi ZDA.

Mattis se je pred pogovori z Erdoganom v Ankari sešel s turškim kolegom Nurettinom Caniklijem. Po navedbah ameriške strani je cilj obiska zagotoviti podporo Turčiji kot eni od zaveznic v zvezi Nato ter članici koaliciji za boj proti IS.

Ameriški obrambni sekretar je na enodnevni obisk v Turčijo prispel iz Iraka, kjer je v torek na srečanjih s premierjem Hajderjem al Abadijem in drugimi visokimi predstavniki izražal podporo oblastem pri njihovem boju proti skrajnežem Islamske države. Kot je opozoril, boja sicer še zdaleč ni konec.