alec baldwin1 Svet24.si

Po tragični nesreči se je oglasil Alec Baldwin

avstrijska policija, policijski trak, splošna, dunaj, streljanje Svet24.si

Iz stanovanja se je vil neznosen smrad, izpod vrat...

franci matoz, dimitrij zadel Svet24.si

Odstopila uprava Luke Koper

janez jansa pl7 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Janšo težko razumem, da se mu ob ...

435a62c1e58e3dccd8f42ad04a5addda Necenzurirano

Je to okoljska mafija? To je novo Vizjakovo darilo...

Tjaša Vrečič VSE Odkrito.si

TJAŠA IZ KMETIJE - tako MIŠIČASTA je

pogacar Ekipa24.si

UF, KAKŠNA ZVERINA! Tadej Pogačar kot ga še ...

Svet

Elon Musk v vesolje že pošilja popolne amaterje

Deli na:
Elon Musk v vesolje že pošilja popolne amaterje

Gre za prvi turistični polet v vesolje podjetja Space X v lasti Elona Muska. - Foto: SpaceX

Zasebno vesoljsko podjetje Space X je v sredo zvečer po krajevnem času iz izstrelišča Cape Canaveral na Floridi poslalo v vesolje svojo raketo, na kateri so bili prvič doslej le štirje amaterji brez astronavtov. Pot je zase, za zdravstveno delavko in dva zmagovalca natečaja financiral 38-letni Jared Isaacman.

Gre za prvi turistični polet v vesolje podjetja Space X v lasti Elona Muska. Isaacman je že tretji milijarder, ki je letos šel v vesolje za lastnikom podjetja Virgin Galactic Richardom Bransonom in lastnikom podjetja Blue Origin Jeffom Bezosom.

Kapsula dragon bo z dvema ženskama in dvema moškima v Zemljini orbiti na nadmorski višini 160 kilometrov krožila tri dni, kar je višje od orbite Mednarodne vesoljske postaje (ISS). Konec tedna naj bi pristala v Atlantiku pri obali Floride. Isaacman je obogatel s podjetjem za procesiranje plačil, ki ga je ustanovil že kot najstnik.

Isaacman je plačal pot v vesolje 29-letni Hayley Arceneaux, ki je preživela raka in dela v otroški bolnišnici St. Jude v Memphisu, kjer so jo zdravili. Isaacman je omenjeni bolnišnici doniral 100 milijonov dolarjev. Arceneauxova je najmlajša Američanka v vesolju in prva oseba s protezo.

Na natečaju pa sta zmagala še 42-letni podatkovni inženir Chris Sembroski in 51-letna profesorica Sian Proctor.

Space X bo opravil naslednjo zasebno pot v vesolje prihodnje leto, ko bo upokojeni astronavt vesoljske agencije Nasa teden dni v vesolju skupaj s tremi poslovneži. Rusi bodo v naslednjih mesecih poslali v vesolje igralko, režiserja in japonskega bogataša.

Loading...