Revija Reporter
Svet

Elitni hekerji kitajske vojske naj bi vdrli v diplomatsko komunikacijo EU

STA

19. dec. 2018 15:40 Osveženo: 15:43 / 19. 12. 2018

Deli na:

Evropska unija je uvedla preiskavo o domnevnem vdoru hekerjev, domnevno povezanih s Kitajsko, v diplomatsko komunikacijo unije. Kot poroča ameriški časnik New York Times, so se hekerji, ki so uporabili podobne tehnike, kot jih uporablja kitajska vojsko, dokopali do več tisoč diplomatskih depeš.

Diplomati z misij EU po svetu se v razkritih depešah sprašujejo, kako naj se obnašajo do ameriškega predsednika Donalda Trumpa, in izražajo zaskrbljenost nad ravnanjem Kitajske, Rusije in Irana.

Uhajanje dokumentov, ki ga je odkrilo podjetje za kibernetsko varnost Area 1, spominja na razkritje depeš ameriškega State Departmenta, ki jih je leta 2010 objavil Wikileaks. V primeru EU gre sicer za precej manjše število dokumentov in za manj zaupno komunikacijo, poroča New York Times.

V Bruslju so sporočili, da so sprožili preiskavo, ki bo potekala v času, ko EU posveča veliko pozornost zlonamernim dejavnostim na svetovnem spletu pred volitvami v Evropski parlament maja prihodnje leto.

V eni od depeš predstavništvo Evropske komisije v Moskvi julijski vrh med Trumpom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Helsinkih opiše kot "uspešen (vsaj za Putina)".

Evropski diplomati podrobno poročajo tudi o razmerah v Ukrajini, kjer se vladne sile na vzhodu države spopadajo s proruskimi separatisti. V eni od depeš opozarjajo, da je Rusija morda že namestila jedrske konice na Krimu, ki si ga je priključila leta 2014, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

New York Times še poroča, da so hekerji uporabili podobne tehnike, kot jih uporablja elitna enota kitajske vojske. Hekerji naj bi dostop do diplomatske komunikacije dobili s pomočjo t. i. ribarjenja (phishing), uperjenega proti predstavnikom EU na Cipru, ki so prejeli okužena elektronska sporočila.