sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Eksplozija v kitajskem Tianjinu terjala že več kot 80 žrtev; prebivalce evakuirajo

Deli na:
Eksplozija v kitajskem Tianjinu terjala že več kot 80 žrtev; prebivalce evakuirajo

Foto: Reuters

Število žrtev niza eksplozij v kitajskem Tianjinu, ki so minulo sredo sprožile požare v tamkajšnjem pristanišču, je s 55 naraslo na najmanj 85. Gasilci se še vedno trudijo dokončno pogasiti požare na prizorišču, od koder so danes poročali o novih eksplozijah. Prebivalce z bližnjega območja evakuirajo.

Med žrtvami je 21 gasilcev, v bolnišnicah se zdravi 721 ljudi, od tega jih je 25 v kritičnem stanju, navedbe oblasti povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Gasilci se medtem na več mestih še naprej borijo s požari. Poleg tega je območje v soboto streslo nekaj novih eksplozij, vzrok katerih pa ni znan.

Zaskrbljenost še vedno povzroča tudi strah pred strupenimi snovmi, ki se po eksplozijah širijo na območju. Čeprav natančen vzrok še ni znan, je namreč eksplodiralo v skladišču z nevarnimi kemikalijami; na prizorišču so med drugim našli natrijev cianid.

Zaradi možnosti zastrupitev so danes začeli evakuirati prebivalce z območja do treh kilometrov od prizorišča eksplozij. Lokalni prebivalci so pred tem izražali jezo na oblasti, saj da jih niso ustrezno obveščale o nevarnostih in dejanskih razsežnostih dogodka.

Med drugim so jim tudi preprečili vstop na uradno novinarsko konferenco, na kateri so sicer pristojni priznali, da še vedno ne vedo natančno, katere kemikalije so bile v času eksplozij na območju. Incident preiskuje več kot 200 jedrskih in biokemičnih strokovnjakov iz kitajske vojske.

Pojavljajo se tudi vprašanja, če niso k eksplozijam morebiti prispevali sami gasilci, ki so z vodo gasili prizorišče s snovmi, ki se nanjo odzivajo eksplozivno, še piše AFP.