Revija Reporter
Svet

Ekskluzivno! Tito skrival mednarodnega terorista Carlosa Šakala

Igor Kršinar

2. apr. 2018 19:59 Osveženo: 12:48 / 04. 4. 2018

Deli na:

Josip Broz Tito in zloglasni terorist Ilich Ramirez Sanchez, bolj znan kot Carlos Šakal (v okvirju).

Profimedia

Objavljamo dokumente iz beograjskih arhivov o tem, kako je Tito skrival mednarodnega terorista Carlosa Šakala, ki je iz takratne Jugoslavije izvajal teroristične akcije po Zahodni Evropi.

Zaslovel je z napadom na sedež organizacije OPEC leta 1975 in ugrabitvi 60 ljudi, med katerimi je bilo enajst ministrov. Po lastnih besedah je povzročil smrt od 1500 do 2000 ljudi. Sodeloval je s tajnimi službami komunističnih držav, jugoslovanska Udba ga je najela za varovanje olimpijskih iger v Sarajevu leta 1984. Po propadu komunizma se je spreobrnil v islam in podprl Osamo bin Ladna.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o Carlosu Šakalu, ki je velkal za Osamo bin Ladna svojih dni; kako je terorist je nemoteno bival v takratni Jugoslaviji, kjer ga je skrival Titov režim; kako je tedanje jugoslovansko vodstvo zanimalo, ali je Šakalova organizacija nevarna tudi Jugoslaviji; kdaj je terorist prvič prišel v Jugoslavijo in zakaj je bila država odlično skrivališče za člane Carlosove skupine; kako ga je Tito ga je izpustil, Udba pa najela; kako so jugoslovanske oblasti vedele za večino terorističnih akcij Carlosove skupine; o krvavem plesu po Zahodni Evropi; o marksistu, ki se je spreobrnil v islam.