sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Egiptovsko sodišče Mursija obsodilo na smrt

Deli na:
Egiptovsko sodišče Mursija obsodilo na smrt

Foto: Reuters

Egiptovsko sodišče je odstavljenemu islamističnemu predsedniku Mohamedu Mursiju in še več kot 100 drugim obsojenim danes dosodilo smrtno kazen zaradi pobega iz zapora v času vstaje leta 2011. O razsodbi se mora izreči še veliki mufti, končna odločitev pa bo znana v začetku junija.

Številnim obsojenim so sodili v odsotnosti, Mursi pa je bil ob branju odločitve zaprt v posebni kletki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med drugim obsojenimi na smrt je tudi vidni islamski klerik Jusuf al Karadavi, ki prebiva v Katarju.

V skladu z egiptovskim pravom mora sodišče vse smrtne obsodbe predložiti velikemu muftiju, ki v imenu vlade interpretira islamsko pravo. Njegova vloga je posvetovalna, sodišče pa bo končno odločitev izreklo 2. junija.

Mursi je bil s še 128 drugimi v procesu obtožen napadov na policijo in organizacijo pobegov iz zapora v času vstaje proti Hosniju Mubaraku leta 2011. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so drugi obsojeni nekdanji vodilni in privrženci sedaj prepovedane Muslimanske bratovščine.

Prvi svobodno izvoljeni predsednik Egipta je bil v enem od prejšnjih sojenj že obsojen na 20-letno zaporno kazen zaradi spodbujanja nasilja proti demonstrantom. Šlo je za protestnike, ki so sodelovali na demonstracijah pred predsedniško palačo 5. decembra 2012.

Mursi je leta 2012 zmagal na predsedniških volitvah v Egiptu. Vojska ga je odstavila julija 2013 po množičnih protestih proti njegovi vladavini. Od takrat so Muslimansko bratovščino oblasti prepovedale in aretirale več tisoč njegovih podpornikov.