tat, tatvina, trgovina Svet24.si

Otroci in odrasli skupaj kradli: v petek dopoldne ...

toča, uničen pridelek, škoda, Svet24.si

Zadnje neurje s točo bi lahko omilili, a je na ...

grad-poženik Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Redek prizor: Robert in Tina, Janez in Urška so ...

nogomet slovenija - srbija Ekipa24.si

Dan D za Slovence! V Kölnu obračun z Anglijo za ...

Kaj nam je želela sporočiti? Odkrito.si

Nova teorija zarote! Kate nam želi sporočiti, da...

doncic af Ekipa24.si

Slovenci danes v polnih Stožicah proti Litvi! Bo ...

Svet

Egipt prepovedal predsedniško kandidaturo predstavnikom Mubarakovega režima

Deli na:

Vodja vrhovnega sveta egiptovskih oboroženih sil Husein Tantavi je danes potrdil dopolnila k zakonu o političnih pravicah, ki bodo visokim predstavnikom režima strmoglavljenega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka med drugim onemogočila kandidiranje za položaj predsednika države, je danes poročala egiptovska tiskovna agencija MENA.

Tantavi je po poročanju MENA "potrdil dopolnila k zakonu o političnih pravicah", ki "predsedniku, podpredsedniku, premier, voditelju ali visokemu predstavniku sedaj razpuščene Nacionalne demokratske stranke prepoveduje uveljavljanje političnih pravic za deset let", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V skladu z dopolnili, ki jih je parlament sprejel 12. aprila, se prihajajočih predsedniških volitev v Egiptu za položaj predsednika države ne bi smel potegovati nekdanji Mubarakov premier Ahmed Šafik.

Volilna komisija naj bi dokončno listo kandidatov objavila v četrtek. Še vedno ni jasno, če bodo nova dopolnila k zakonu o političnih pravicah v veljavo stopila pred tem. V primeru, da bodo dopolnila stopila v veljavo po četrtku, bi Šafik lahko še vedno kandidiral za predsednika države.


Spremembe zakona pa potegovanje za predsedniški položaj ne bo preprečila nekdanjemu generalnemu sekretarju Arabske lige Amru Musi, ki je bil do leta 2001 zunanji minister v Mubarakovi vladi. Zakon se namreč nanaša le na opravljanje funkcij med Mubarakovim režimom v zadnjih desetih letih ter ne velja za nekdanje ministre.

Dopolnilo k zakonu o političnih pravicah je egiptovski parlament, v katerem imajo večino predstavniki Muslimanske bratovščine in islamistov, sprejel, ko je svojo kandidaturo na volitvah napovedal nekdanji Mubarakov podpredsednik in vodja obveščevalne službe Omar Sulejman.

Slednjega so iz volilne tekme sicer izločili že prej, saj ni uspel zbrati dovolj podpore v vseh provincah države. Istočasno so zavrnili tudi kandidaturo predstavnika Muslimanske bratovščine Hajrata el Šatra, in sicer zaradi obsodbe na vojaškem sodišču.

Poleg Amra Muse ostajata pomembna kandidata za položaj predsednika vodja političnega krila Muslimanske bratovščine Mohamed Mursi in nekdanji član bratovščine Abdel Moneim Abul Fotuh. Prvi krog volitev bo 23. in 24. maja. Vojska, ki je prevzela oblast v državi po odhodu Mubaraka, pa je napovedala, da bo oblast izvoljenemu predsedniku predala do konca junija.