stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Egipt: policijska ura in mesec dni izrednih razmer

Deli na:
Egipt: policijska ura in mesec dni izrednih razmer

Foto: Reuters

Oblasti v Egiptu so za mesec dni razglasile izredne razmere. Potem ko so varnostne sile danes sprožile posredovanje za odstranitev dveh protestniških taborov podpornikov odstavljenega predsednika Mohameda Mursija v Kairu, je namreč tako prestolnico kot kraje drugod po državi zajel val nasilja. Število žrtev nevzdržno narašča.

Izredne razmere so po vsej državi začele veljati danes ob 16. uri, je v izjavi, objavljeni na javni televiziji, sporočilo egiptovsko predsedstvo. Za ta korak naj bi se odločilo zaradi "tveganj, ki jih namerna prevratniška dejanja predstavljajo za red in varnost v državi".

Začasni predsednik Adli Mansur je "vojsko v sodelovanju s policijo pooblastil, naj sprejme vse potrebne ukrepe za zagotovitev varnosti in reda ter za zaščito javne in zasebne lastnine in življenj državljanov", po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še navaja izjava.

Povod za izbruh nasilja je bilo današnje posredovanje varnostnih sil proti protestnikom na dveh trgih v Kairu, ki jih zasedajo že vse od odstavitve Mursija 3. julija.

Število smrtnih žrtev se glede na različne ocene giblje med več deset do prek 2000. Varnostne sile navajajo, da je umrlo 95 ljudi, dopisnik francoske tiskovne agencije AFP jih je naštel najmanj 124, Muslimanska bratovščina pa trdi, da je umrlo že več kot 2000 ljudi.

Nasilje se je iz prestolnice razširilo tudi na druge dele države, kjer so se na poziv Muslimanske bratovščine na ulice odpravili številni Mursijevi podporniki.