zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Džihadisti napadli hotel, zajeli talce, a izpustili tiste, ki so znali citirati Koran

Deli na:
Džihadisti napadli hotel, zajeli talce, a izpustili tiste, ki so znali citirati Koran

Foto: Reuters

Džihadisti, ki so zjutraj vdrli v luksuzen hotel Radisson Blu v prestolnici Malija Bamako ter zajeli kakih 170 hotelskih gostov in uslužbencev, ne zadržujejo več nobenih talcev. Po zadnjih podatkih je bilo ubitih najmanj 27 ljudi, med njimi Belgijec. Ubiti so bili trije napadalci. Odgovornost za napad so prevzeli teroristi, povezani z Al Kaido. Reuters pa poroča, so napadalci napadli hotel ob vzklikih »Alah Akbar« (Alah je veliki), izpustili so tiste talce, ki so znali citirati dele Korana.

Da je drame s talci po skoraj devetih urah vendarle konec, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP popoldne sporočil notranji minister Malija, polkovnik Salif Traore. Kot je še povedal na novinarski konferenci, varnostne sile sedaj skušajo izslediti vse napadalce.

Misija ZN v Maliju je navajala 20 ubitih, varnostni viri pa so za AFP dejali, da je življenje izgubilo 27 strank hotela in zaposlenih. Med ubitimi naj bi bil tudi Belgijec. Poleg tega so bili v spopadih ubiti ali pa so se razstrelili najmanj trije napadalci.

Nemška tiskovna agencija dpa pa poroča, da sta odgovornost za napad po poročanju več medijev prevzeli skupini, povezani s teroristično mrežo Al Kaida.

O tem med drugim poroča arabska televizija Al Džazira, pa tudi mavretanijski portal Al Ahbar, ki govori o skupinah Al Murabitun in Al Kaida v islamskem Magrebu (AQIM). Vodja skupine Al Murabitun je bil znani terorist Mohtar Belmohtar, sicer Alžirec, ki naj bi bil ubit poleti v ameriškem letalskem napadu v Libiji.

Že pred tem so sicer domnevali, da gre za skrajne islamiste, saj naj bi ob napadu vzklikali "Alah je velik".

V hotel v samem središču prestolnice Malija so vdrli zjutraj in zajeli okoli 170 talcev. Po navedbah hotelske verige Rezidor, lastnice Radissona, je bilo zajetih kakih 140 hotelskih gostov in 30 uslužbencev.

Gre za luksuzen hotel, priljubljen med tujci, diplomati in poslovneži, zato ni bilo presenečenje, da je bilo med talci več deset tujcev - po dosedanjih podatkih Indijci, Francozi, Kitajci, Alžirci, Turki, Američani, najmanj dva Nemca, očitno vsaj en Belgijec in zagotovo še kdo.

Vsaj del napadalcev naj bi se do hotela pripeljal v vozilu z diplomatskimi tablicami in se tako izognil običajnim varnostnim ukrepom. Kot je poročala dpa, naj bi pri tem ubili najmanj tri hotelske varnostnike. Koliko točno je bilo napadalcev, zaenkrat ni znano, saj so eni govorili o le dveh, kar očitno ni držalo, nekateri pa o več kot deset.

Po nekaj urah drame s talci so malijske varnostne sile v hotelu sprožile obsežno operacijo. Na pomoč so jim priskočili pripadniki tamkajšnje misije Združenih narodov ter francoski in ameriški vojaki.

Francoski predsednik Francois Hollande je pred tem po poročanju AFP govoril z malijskim kolegom Ibrahimom Boubacarjem Keito in mu zatrdil, da je Francija pripravljena pomagati "z vsemi svojimi sredstvi na terenu" in "pokazati solidarnost s prijateljsko državo".

Kmalu zatem je AFP poročal, da so francoske posebne enote, vključno s pripadniki paravojaške policije, posebej izurjenimi za reševanje talcev, na ukaz francoskega obrambnega ministra Jean-Yvesa Le Driana že dosegle hotel Radisson in zdaj pomagajo končati dramo s talci.

Na Pentagonu so medtem potrdili, da je predsednik ZDA Barack Obama seznanjen z razvojem dogodkov in da zaenkrat ne morejo izključiti možnosti, da so med talci tudi ameriški državljani. Glede pomoči ameriških vojakov v Bamaku so pojasnili, da ti pomagajo pri umiku civilistov na varne lokacije, medtem ko Malijci "čistijo" hotel napadalcev.

Že pred operacijo varnostnih sil naj bi napadalci sicer sami izpustili več talcev, domnevno muslimanov, ki so znali citirati Koran. Nekaj naj bi jih uspelo tudi samih pobegniti.

V malijskem mestu Sevare so teroristi avgusta letos 24 ur oblegali nek hotel in zajeli talce. Ubitih je bilo pet vojakov, pet uslužbencev Združenih narodov in štirje napadalci.

Današnji napad je najostreje obsodil generalni sekretar ZN Ban Ki Moon. Še posebej je zaskrbljen, ker do tovrstnih napadov prihaja v trenutku, ko v mirovnem procesu med vlado in uporniki beležijo napredek.

Uporniški sever Malija je spomladi 2012 padel v roke uporniških Tuaregov in z Al Kaido povezanih džihadističnih skupin, ki pa so bile nato s pomočjo francoskih vojakov januarja 2013 premagane. V zahodnoafriški državi je več kot 10.000 pripadnikov modrih čelad in tudi posebna misija EU.

A islamistično nasilje v Maliju ne pojenja, čeprav je ponavadi omejeno na sever države. Tamkajšnji islamisti so večinoma povezani z Al Kaido in ne z Islamsko državo (IS).

Zaenkrat ni dokazov o povezavi med današnjimi napadi v Bamaku in napadi v Parizu pred tednom dni, a francoska vojska je na čelu boja proti islamistom na severu Malija, svoji nekdanji koloniji.

Dpa še izpostavlja, da so želeli islamistični teroristi z napadom na hotel Radisson Blu - ta je vse do danes v sicer za tujce nevarnem Bamaku veljal za varnega - očitno sejati strah. Izbor cilja naj bi tako nosil pomembno simbolično sporočilo, da pred nasiljem džihadistov ni varen nihče.