Corinna Schumacher Svet24.si

Schumacherjeva žena je ujetnica

hrvaška policija Svet24.si

Matija na predvečer božiča brutalno pretepel ...

20131106-00479542 Necenzurirano

100.000 evrov neto za popoldansko delo tudi šefu ...

tomaz smrkolj -STA Reporter.si

Rakavega bolnika bi operirali šele po njegovi ...

barcelona camp nou pm Ekipa24.si

Še en škandal v Barceloni! Novo razkritje glede ...

Večina poslušalcev Central Cee-ja pozna po hitu Doja Odkrito.si

V Ljubljano prihaja svetovni reperski fenomen

ziga jelar Ekipa24.si

Še kamen bi zajokal! Slovenski skakalec s srce ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Dvoboj v Nemčiji

Deli na:

Nemška kanclerka Angela Merkel se bo danes pomerila v napeto pričakovanem televizijskem dvoboju s svojim glavnim izzivalcem, sedanjim zunanjim ministrom Frankom-Walterjem Steinmeierjem. To naj bi bila za Steinmeierjeve socialdemokrate (SPD) tudi zadnja možnost, da zmanjšajo ogromen zaostanek za Krščansko-demokratsko unijo (CDU) Merklove.

Nemška kanclerka Angela Merkel se bo danes pomerila v napeto pričakovanem televizijskem dvoboju s svojim glavnim izzivalcem, sedanjim zunanjim ministrom Frankom-Walterjem Steinmeierjem. To naj bi bila za Steinmeierjeve socialdemokrate (SPD) tudi zadnja možnost, da zmanjšajo ogromen zaostanek za Krščansko-demokratsko unijo (CDU) Merklove.

Zanimanje za nocojšnje soočenje dveh glavnih tekmecev za kanclerski položaj je pred volitvami, ki bodo potekale čez natanko dva tedna, 27. septembra, zelo veliko. V živo ob 20.30 ga bodo prenašale vse glavne nemške televizije in radijske postaje, prenos pa naj bi predvajali celo po internetu, napoveduje nemška tiskovna agencija dpa.

Po ocenah analitikov bo imel Steinmeier na tem soočenju še zadnjo možnost, da bolj odločno nagne tehtnico v korist SPD, ki za CDU zaostajajo že za 15 do 10 odstotnih točk. Glede na zadnje javnomnenjske raziskave namreč CDU skupaj s sestrsko Krščansko-socialno unijo (CSU) podpira 36 odstotkov volivcev, SPD pa 23. Toda več kot polovica Nemcev (56 odstotkov) je napovedala, da bo to soočenje med Merklovo in Steinmeierjem odločilno, za katero stranko bodo volili, medtem ko je nasprotno - da so torej že odločeni - zatrdilo 42 odstotkov vprašanih, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Analitiki upajo, da bo dvoboj med obema zvezdama nemške politike vnesel malce ognjevitosti v sicer precej medlo volilno kampanjo, ki je po mnenju mnogih doslej pokazala le, da nobena izmed strank pravzaprav nima posebej navdihujočih zamisli glede prihodnosti Nemčije. Toda ker oba slovita kot previdna politika, bi bilo lahko soočenje v smislu razburljivosti prej razočaranje kot obratno.

Vročo nocojšnjo razpravo med Merklovo in Steinmeierjem si sicer želijo tudi voditelji soočenja. "Poskusili ju bomo malce podžgati, vendar pa bosta morala sama odigrati svoje vloge. Upamo na to, ne moremo pa jima tega ukazati," je dejal urednik informativnega programa na televiziji RTL Peter Klöppel. "To je soočenje, ne strelski obračun," je še dodal.

Tako Merklova kot Steinmeier sta se doslej izogibala neposrednim soočenjem, poleg tega pa se tudi težko medsebojno napadata, glede na to, da sta bila pretekla štiri leta koalicijska partnerja v t.i. "veliki koaliciji". Steimeier je sicer poskušal nedavno izzvati Merklovo, da "zgolj pozira na rdeči preprogi, kar dolgoročno ne bo dovolj", toda Merklova mu odgovarja, da "ne bo postala bolj agresivna, ampak bo v ospredje postavila svoje argumente".

Pred štirimi leti si je soočenje med Merklovo in tedanjim kanclerjem Gerhardom Schröderjem ogledalo okoli 21 milijonov gledalcev. Tedaj je Schröderju uspelo močno zmanjšati zaostanek za CDU/CSU, posledica tega pa je bila, da nobena izmed obeh velikih strank ni zmogla oblikovati koalicije s svojimi tradicionalnimi političnimi partnerji, ampak sta bili prisiljeni oblikovati "veliko koalicijo".

Letos Merklovi kaže precej bolje in si obeta, da bo "velike koalicije" konec. Odvisno je sicer, kako se bodo na volitvah odrezali tudi njihovi najverjetnejši koalicijski partnerji, liberalni Svobodni demokrati (FDP), ki jih glede na zadnje javnomnenjske raziskave podpira okoli 14 odstotkov volivcev. Toda glede na te rezultate anket bi tej koaliciji lahko za večino v bundestagu zmanjkal kak poslanec.

SPD si tako na drugi strani po mnenju analitikov prizadeva predvsem, da CDU/CSU in FDP ne bo uspelo sestaviti samostojne koalicije, ne toliko, da bi lahko sami sestavili vladno koalicijo. Možno je sicer njihovo sodelovanje z Zelenimi, ki beležijo okoli 10-odstotno podporo, po drugi strani pa je Steinmeier že napovedal, da ne namerava sodelovati z Levo stranko, ki jo sestavljajo nekdanji komunisti in bivši socialdemokrati. Toda Levi stranki, ki je nastala šele leta 2005, se letos obeta volilni uspeh in celo 14 odstotkov glasov, zaradi česar bo težko ostala zunaj "levega tabora".