polna luna 7 Dobra karma

Tedenska astrološka napoved: dramatičen začetek...

Samantha Katie James Svet24.si

Miselne akrobacije neke misice izzvale šok, ...

cerar pocivalsek-smc Reporter.si

Sanjske ponudbe za osem odpisanih: razkrivamo, ...

čelik7 Svet24.si

Pavle Čelik: »Državljani se zavedajo svojih ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

branko cvek Njena.si

Ljubezen po domače: Branka osvojila vztrajna ...

Svet

Dve leti po smrti malteške novinarke še vedno ni znano, kdo je naročil njen umor

Deli na:
Dve leti po smrti malteške novinarke še vedno ni znano, kdo je naročil njen umor

Daphne Caruana Galizia - kontroverzna novinarka, ki je pogosto križala meč s figurami establišmenta. - Foto: Reuters

Malteška vlada je v petek odredila neodvisno preiskavo umora preiskovalne novinarke Daphne Caruana Galizia iz leta 2017. Premier Joseph Muscat je imenoval posebno preiskovalno komisijo, ki jo bo vodil upokojeni sodnik in bo morala v devetih mesecih predložiti svoje poročilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Caruana Galizia je bila glasna kritičarka Muscata in njegove vlade. Izpostavljala je predvsem korupcijo, tudi med politiki.

Oktobra 2017 je umrla v eksploziji bombe, ki je bila podstavljena pod njen avtomobil. Doslej so našli tri osebe, ki naj bi podstavile eksploziv pod avtomobil, ne pa tudi naročnikov umora.

Muscatov urad je pojasnil, da so se z uvedbo preiskave strinjali, potem ko so dobili zagotovila, da ta ne bo ovirala kazenske preiskave umora. Preiskovalno komisijo vodi upokojeni sodnik Michael Mallia, ob njem pa jo sestavljata še pravni strokovnjak Ian Refalo in nekdanji policijski forenzični strokovnjak Anthony Abela Medici.

Malteška vlada je potezo sprejela le nekaj dni, preden se izteče trimesečni rok, ki ji ga je za uvedbo takšne preiskave postavil Svet Evrope.

Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je ta teden pozvala Malto, naj ustavi tožbe, ki še potekajo proti umorjeni novinarki oz. proti njenim svojcem. Čeprav so bili kazenski postopki proti njej ustavljeni, se namreč nadaljuje še kakih 30 civilnih tožb, večinoma zaradi razžalitve.

loading...
Loading...