rebernik1 Svet24.si

FOTO: Zorica že 40 let zbira rdeče stvari

traktor, nesreča Svet24.si

Norbert izkrvavel pred njenimi očmi, ko sta s ...

ženski Dobra karma

Ne sodite ljudi – ne po preteklosti ne po ...

nomago, avtobus Svet24.si

Šofer "zaradi varnostnih razlogov" dijakinj ni ...

tori Odkrito.si

Zvezdniki z eksotičnimi ljubljenčki

resnicnostni sovi salome Njena.si

Salome si je na roko tetovirala svojo največjo ...

vatroslav z družino Njena.si

Ljubezen na vasi: Takole Vatroslav razvaja svoji ...

Svet

Dve leti po smrti malteške novinarke še vedno ni znano, kdo je naročil njen umor

Deli na:
Dve leti po smrti malteške novinarke še vedno ni znano, kdo je naročil njen umor

Daphne Caruana Galizia - kontroverzna novinarka, ki je pogosto križala meč s figurami establišmenta. - Foto: Reuters

Malteška vlada je v petek odredila neodvisno preiskavo umora preiskovalne novinarke Daphne Caruana Galizia iz leta 2017. Premier Joseph Muscat je imenoval posebno preiskovalno komisijo, ki jo bo vodil upokojeni sodnik in bo morala v devetih mesecih predložiti svoje poročilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Caruana Galizia je bila glasna kritičarka Muscata in njegove vlade. Izpostavljala je predvsem korupcijo, tudi med politiki.

Oktobra 2017 je umrla v eksploziji bombe, ki je bila podstavljena pod njen avtomobil. Doslej so našli tri osebe, ki naj bi podstavile eksploziv pod avtomobil, ne pa tudi naročnikov umora.

Muscatov urad je pojasnil, da so se z uvedbo preiskave strinjali, potem ko so dobili zagotovila, da ta ne bo ovirala kazenske preiskave umora. Preiskovalno komisijo vodi upokojeni sodnik Michael Mallia, ob njem pa jo sestavljata še pravni strokovnjak Ian Refalo in nekdanji policijski forenzični strokovnjak Anthony Abela Medici.

Malteška vlada je potezo sprejela le nekaj dni, preden se izteče trimesečni rok, ki ji ga je za uvedbo takšne preiskave postavil Svet Evrope.

Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je ta teden pozvala Malto, naj ustavi tožbe, ki še potekajo proti umorjeni novinarki oz. proti njenim svojcem. Čeprav so bili kazenski postopki proti njej ustavljeni, se namreč nadaljuje še kakih 30 civilnih tožb, večinoma zaradi razžalitve.

loading...
Loading...