nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Dva Libijca iz Guantanama bodo preselili v Senegal

Deli na:
Dva Libijca iz Guantanama bodo preselili v Senegal

Foto: Arhiv Reporterja

Ameriško obrambno ministrstvo je sporočilo, da bodo dva zapornika iz ameriškega zapora za teroristične osumljence v Guantanamu na Kubi preselili v Senegal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Senegalskim oblastem bodo predali Salema Abdu Salama Gherebija in Omarja Halifa Mohameda Abu Baker Mahjurja Umarja, je sporočil Pentagon. To bosta prva zapornika iz Guantanama, ki ju bo sprejel Senegal. Ameriški mediji pa so pojasnili, da gre za dva libijska državljana.

V Guantanamu ostaja še 89 zapornikov. Od leta 2009 jih je iz tega zapora odšlo že skoraj sto, so še sporočili iz Pentagona. Ameriški državni sekretar John Kerry je poudaril, da to dokazuje odločenost administracije predsednika Baracka Obame, da se ta zapor zapre.

Izmed zapornikov na Kubi je še 35 predvidenih za selitev v tujino, deset jih je v postopku pred posebnimi vojaškimi sodišči, nekaj jih bodo še izpustili v prihodnje, nekaj pa nikoli, ker so preveč nevarni, vendar ni dovolj dokazov, da bi jih lahko obsodili na sodišču.

Obama je sicer konec februarja ponovno pozval k zaprtju tega zapora. Pentagon je načrt o zaprtju poslal tudi v kongres, ki pa tovrstnim načrtom nasprotuje in je to že večkrat blokiral.