Revija Reporter
Svet

Državni sekretar v britanski vladi odstopil, ker se Mayjeva pogovarja z "marksistom" Corbynom

STA

3. apr. 2019 13:17 Osveženo: 13:26 / 03. 4. 2019

Deli na:

Corbyn je nad odločitvijo razočaran.

Profimedia

Potem ko je britanska premierka Theresa May v torek napovedala, da se bo o načrtih za brexit pogovarjala z vodjo opozicijskih laburistov Jeremyjem Corbynom, je danes odstopil državni sekretar na ministrstvu, pristojnem za Wales, Nigel Adams.

V odstopni izjavi je zagovornik trdega brexita zapisal, da je bila "velika napaka", da se je premierka obrnila po pomoč h Corbynu. "Jasno je, da bomo zdaj končali v carinski uniji," je poudaril. "To ni brexit, ki je bil obljubljen volivcem v mojem okrožju, in je v nasprotju z zavezo v našem volilnem programu," je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

"Vi in vaš kabinet ste se odločili, da je dogovor, oblikovan skupaj z marksistom, ki ni še nikoli v politični karieri britanskega nacionalnega interesa postavil na prvo mesto, boljši od izstopa brez dogovora," je še zapisal.

Do pogovorov Mayeve z vodjo opozicije so kritični tudi drugi člani njene konservativne stranke. Med drugim sta nezadovoljstvo izrazila nekdanji zunanji minister Boris Johnson in vodja evroskeptične skupine konservativnih poslancev Evropska raziskovalna skupina (ERG) Jacob Rees-Mogg.

Minister za brexit Stephen Barcley je v odzivu na te kritike poudaril, da so prav zagovorniki trdega brexita v ERG, ki niso želeli podpreti izstopnega dogovora, krivi za to, da se mora premierka zdaj pogovarjati z opozicijo. Posledica tega, da poslanci niso potrdili dogovora, je "mehkejši brexit ali pa da brexita sploh ne bo", je pojasnil.

Britanska premierka je v torek napovedala, da bo EU zaprosila za nadaljnjo krajšo preložitev brexita. Ob tem pa je vodjo laburistov pozvala na pogovore o načrtu za brexit. Po njenih besedah se morata dogovoriti o načrtu, ki bi ga lahko predložili poslanski zbornici v potrditev še pred 10. aprilom, ko bo izredni vrh EU o brexitu. Gre predvsem za dogovor o prihodnjih odnosih z EU, saj je sporazum, ki določa pogoje samega izstopa, že dogovorjen z Brusljem. Mayeva in Corbyn naj bi se sestala še danes.

Mayeva se bo danes predvidoma srečala tudi s škotsko premierko Nicolo Sturgeon, ki se zavzema za daljšo preložitev izstopa, da bi določili pot naprej, in referendum o ločitvenem dogovoru.